Pizza och salivforskning får Ig Nobelpris

En uppdelad pizza

Alternativ forskning visar att pizza kan vara bra för hälsan - om den äts i Italien.

Ig Nobelpriset är ett alternativt nobelpris, som går till forskare som jobbar med annorlunda forskning. Forskningen kan verka fånig eller få dig att skratta till en början, men den bidrar också till ny kunskap.

 

Ig Nobel-priset delas ut i tio olika kategorier. Årets kemipris gick till fyra japanska forskare som har tagit reda på hur mycket saliv ett femårigt barn producerar varje dag. Svaret var att en femåring producerar ungefär en halv liter saliv om dagen.

 

Årets medicinpris går till italienaren Silvano Gallus för sin upptäckt att pizza är bra för hälsan, om den äts i Italien. Amerikansk forskning har visat att det är ohälsosamt att äta för mycket pizza och att pizza ökar risken för sjukdomar.

 

Men Silvano Gallus menar att människor som äter mycket pizza i USA har en ohälsosam livsstil som är det som ökar risken för sjukdomar. I Italien är det också många som äter pizza, men som verkar vara friskare än andra människor och det kan bero på att deras kost är mer balanserad.

 

Priset delas ut vid Harvard University i USA och vinnarna får 10 000 Zimbabwedollar, vilket är ungefär 260 kronor.

Ig Nobelpriset är ett alternativt Nobelpris
som delas ut till annorlunda forskning.
Forskningen kanske först får dig att skratta
men bidrar också till ny kunskap.

 

Ig Nobelpriset delas ut i tio olika kategorier.
En kategori är kemi.
I kemi-kategorin vann fyra japanska forskare.
De har undersökt hur mycket saliv
femåringar producerar varje dag.

 

Femåringar producerar ungefär
en halv liter saliv om dagen.

 

I kategorin medicin vann Silvano Gallus från Italien.
Han har undersökt italensk pizza.
Och han kom på att pizza faktiskt är nyttigt
om den äts i Italien.

 

Tidigare forskning i USA har visat att pizza är onyttigt.
Men det stämmer inte i Italien.
Det kan bero på att italenare har en mer balanserad kost
än vad amerikaner har.