Skulle du vilja äta bomull?

Bomullsplantor

Nu kan vi kanske snart handla bomull i affären.

Våra kläder är ofta gjorda av bomull. Nu har forskare kommit på att vi också kan äta bomull. Det smakar ungefär som kikärtor.

 

Människan har odlat bomull i över 5 000 år. Plantans fibrer har framför allt använts till att göra kläder och andra textilier. Bönderna har alltid slängt plantans frön eftersom de är giftiga.

 

Bomullsfrön innehåller det giftiga ämnet gossypol. Kor kan visserligen äta små mängder, men höns grisar och människor kan inte äta något alls av fröna.

 

Men nu har det här förändrats. I USA har forskaren Rathore Keerti i över tjugo år utvecklat ett frö med så lite gossypol att vi kan äta det.

 

Han säger att bomullsfröet smakar ungefär som kikärtor. Och precis som kikärtan så innehåller bomull mycket protein. Rathore Keerti säger att alla bomullsfrön i världen skulle kunna ge tillräckligt med protein till en halv miljard människor.

 

Det här är väldigt bra och hållbart eftersom vi tar vara på mer av bomullsplantan, det är mat som annars skulle ha slängts.

Bomull är en växt
som används för att göra kläder.
Människor har odlat bomull
i över 5 000 år.

 

Bomullen har stakra fiber
och är därför bra för att göra kläder.
Men bomull har också frön
som de flesta andra växter.

 

Dessa frön kan vi inte äta
eftersom de är giftiga.
Men nu har en amerikansk forkare
odlat fram ett frö som inte är giftigt.

 

Han säger att bomull smakar
ungefär som kikärtor.
Snart så blir det kanske vanligt
att äta bomullsfrön.