Sörmland: De tar hand om dumpade djur

Liten kanin i gräset

En lagändring har gjort att det olagligt att överge tamdjur. Men butiken Djurmagazinet i Eskilstuna har redan ett samarbete med polisen för att ta hand om djur som har hittats.

 

– Det är underbart att lagen ändrats. Samtidigt har jag svårt att se hur lagen ska kunna efterlevas med tanke på hur det ser ut i dag, säger Kim Tunér som driver affären Djurmagazinet till Eskilstuna-Kuriren.

 

Djurmagazinet tar emot husdjur som har övergetts av sina ägare. Genom åren har de fått in en rad djur. Allra vanligast är kaniner, sköldpaddor och fåglar. Kim ser dock en fara med den nya lagen.

 

– I dag när djur dumpas släpps de ut där någon ska kunna hitta dem. Jag är rädd att den som vill bli av med sitt djur nu kommer att åka långt ut i ödemarken innan djuret släpps, och att djuret därför kommer att dö.

 

Tamdjur som släpps ut är inte förberedda på ett liv i frihet berättar Sandra Brännström på Djurmagazinet. Det syns på skicket de ofta är i när de hittas.

 

– De är ofta smala. De är ju inte så vana att behöva leta mat på egen hand.

 

Hur vanligt är det att ni får frågan om ni kan ta hand om ett djur från djurägare som inte längre kan eller vill ha djuret?

 

– Det händer hela tiden. Det har också hänt att det står djur som lämnats här utanför när vi kommer till jobbet, berättar Kim Tunér.

 

På Djurmagazinet lägger man mycket fokus på information och upplysning till de som funderar på att skaffa ett husdjur.

 

– Jag brukar säga: Skaffa inte djur till barnen, skaffa ett djur till familjen. Du kommer ha ansvar för djuret under hela dess livstid, säger Kim Tunér till Eskilstuna-Kuriren.

Ibland tröttnar folk på sina djur.
Då lämnar de kanske djuret
i skogen eller utanför en djuraffär.

 

Men nu har det kommit en ny lag.
Lagen gör det förbjudet
att dumpa sina husdjur.

 

Kim Turnér arbetar på
djuraffären Djurmagazinet i Eskilstuna.
De tar hand om djur
som har blivit dumpade av sina ägare.

 

Kim tycker att den nya lagen är bra.
Men hon tror att det kommer bli svårt
att följa den nya lagen.