Fettisdagen är här

Idag är det Fettisdagen.

Idag är det fettisdagen. Fettisdagen är semlans egna högtidsdag.

 

Idag är det semlans egen högtidsdag. Den kallas för fettisdagen. Under fettisdagen äter vi svenskar 5 miljoner semlor. Ordet semla kommer kommer från latinets ‘simila’ som betyder vetemjöl.

 

Att ordet semla kommer från ordet vetemjöl på latin beror på att semlan från början bara var en vanlig bulle. Men på 1500-talet började man istället att göra hål i bullarna, gröpa ur dem och lägga i grädde. På 1700-talet lade man också till mald mandel.

 

Semlor kallas också för fastlagsbullar. Och om semlan äts med varm mjölk kallas den för hetvägg. Men på senare år har semlan inte bara flera namn den finns nu också i flera olika varianter. Här är några exempel på spännande varianter:

 

Semmelwrapen

Förra året kom semmelwrapen. Det var Tössebageriet i Stockholm som lanserade den och den blev väldigt omtalad. Semmelwrapen innehåller lika mycket grädde, mandelmassa och deg som en vanlig semla. Men istället för en bulle har semmelwrapen en tunt utkavlad deg som man virar runt mandelmassan och grädden.

 

Foto: Mattias Ljungberg
Foto: Mattias Ljungberg

 

 

Korv med bröd-semlan

2015 var ett bra år för nya semlor, då kom inte bara semmelwrapen utan också korv med bröd-semlan. Skaparen heter Mikael Ekman och driver ett konditori i Trollhättan. Korv med bröd-semlan ser ut som en korv i bröd, men där korven har ersatts med en sträng grädde.

 

Foto: Mikael Ekman
Foto: Mikael Ekman

 

Semoothien

Semmel-smoothien kunde vi på MiniBladet berätta om tidigare i år. Det var konditorn Markus Ekelund i Nässjö som kom på den. Semoothien är en semla mixad i varm mjölk. Med andra ord är det en semla som går att dricka.

 

Bild: Faksimil/Facebook
Bild: Faksimil/Facebook

 

Foto: Erik Forsberg Licens

Idag är det fettisdagen.
Fettisdagen är semlans dag.

 

Idag är det semlans dag.
Den kallas för fettisdagen.
Då äter vi svenskar
5 miljoner semlor.

 

Ordet semla kommer från latinets ord ‘’simila’.
Simila betyder vetemjöl.
Semlan var från början vara en vanlig bulle.
Därför blev den döpt efter vetemjölet.

 

Idag finns semlan i många olika varianter.
Här är några varianter:

 

Semmelwrapen

Förra året kom semmelwrapen.
Den blev väldigt omtalad.
Semmelwrapen har ingen bulle.
Istället har den en tunt utkavlad deg.
Degen viras runt mandelmassan och grädden.

 

Foto: Mattias Ljungberg
Foto: Mattias Ljungberg

 

 

Korv med bröd-semlan

Korv med bröd-semlan ser ut som en korv i bröd.
Men istället för en korv
finns det grädde i brödet.

 

Foto: Mikael Ekman
Foto: Mikael Ekman

 

Semoothien

Vi på MiniBladet skrev om
semmel-smoothien tidigare i år.
Semoothien är en mixad semla.
Det är alltså en semla som går att dricka.

 

Bild: Faksimil/Facebook
Bild: Faksimil/Facebook

 

Foto: Erik Forsberg Licens