Pris till svensk på Oscarsgalan

En oscarsstatyett.

Oscarsstatyetten föreställer en riddare med en korsriddares svärd som står på en filmrulle. Statyetten väger hela 3,85 kilo.

Natten mellan söndag och måndag vann svensken Ludwig Göransson pris på Oscarsgalan. Han vann priset för bästa musik till filmen Black Panther.

 

– Det kändes som en dröm. Det är något som jag har drömt om sedan jag var liten, att stå där och ta emot det här extremt fina priset. Det känns helt underbart, sa Göransson till Sveriges Radio efter Oscarsgalan.

 

Han vann pris för att ha skapat musiken till filmen Black Panther. När han tog emot priset höll han ett tal där han tackade sin mamma, pappa och syster. Han tackade också sin kompis Ryan Coogler. De har jobbat tillsammans i tolv år och samarbetat mycket med musiken till Black Panther.

 

– Jag minns när vi satt i vårt studentrum och kämpade med musiken till din första kortfilm. Nu står vi här och firar ett av de viktigaste ögonblicken i filmhistorien, sa Ludwig Göransson i sitt tal.

 

Black Panther har fått mycket uppmärksamhet och blivit hyllad av många. Anledningen är att det inte kommit någon stor film som haft en svart actionhjälte tidigare. Många tycker att det är bra att det kommer filmer med skådespelare som har olika hudfärg. Det är viktigt för att alla ska kunna känna igen sig.

I helgen var det Oscarsgalan.
Det är en stor film-fest.
På festen det delas ut pris
till personer som håller på med film.

 

I år vann en svensk ett pris.
Han heter Ludwig Göransson.
Han vann pris för bästa filmmusik.
Ludwig har gjort musiken
till filmen Black Panther.

 

Många gillade Black Panther
eftersom huvudpersonen är svart.
Det har inte funnits någon film
med en svart superhjälte innan.

 

Att se personer med olika hudfärg
på film är viktigt.
Då kan alla känna igen sig.