Hawaii får en ny vulkan

Bild på en vulkan som har ett utbrott. Det är en bild som är tagen på natten och ljuset från lavan lyser upp omgivningen.

Forskare tror att hela Hawaiis ögrupp har skapats av vulkaner som rest sig från havsbotten.

Förra året hade vulkanen Kilauea på Hawaii ett stort utbrott. Nu ser det ut som att Kilauea får sällskap av en ny baby-vulkan.

 

Hawaii är en ögrupp som ligger utanför USA:s västkust, mitt ute i Stilla havet. På Hawaii finns bland annat vulkanen Kilauea som är en av världens mest kända.

 

Men nu ser Kilauea ut att få lite konkurrens. Forskare har nämligen upptäckt att en helt ny vulkan håller på att bildas under vattenytan bara några mil söderut.

 

– Vi kan se hur en baby-vulkan tar sina första steg för att växa till sig och bli en stor ö, säger Valentin Troll som är professor i geologi vid Uppsala universitet.

 

Det var en ubåt utan någon besättning som upptäckte vad som döljer sig under havsytan. Ubåten upptäckte gammal lava och sprickor i havsbotten.

 

Hawaii ligger precis ovanför en hetfläck. Det betyder att det är ett område där mycket magma strömmar ut från jordskorpan. Forskare tror att det är detta som skapat hela ögruppen Hawaii.

 

Nu ser alltså Hawaii ut att få en ny ö i form av en vulkan. Forskare har redan gett vulkanen namnet Loihis. Men det verkar som att det kommer dröja innan Loihis reser sig upp genom vattnet.

 

– Min gissning är att Loihi kommer att spräcka vattenytan om några tiotusental år, säger Darlene Lim som jobbar på Nasa.

Hawaii ligger utanför USA i Stilla havet.
Hawaii består av flera öar som ligger tillsammans.

 

På Hawaii ligger en känd vulkan.
Den heter Kilauea.

 

Men nu får Kilauea sällskap.
Det håller på att skapas
en ny liten baby-vulkan utanför Hawaii.
Vulkanen har fått namnet Loihis.

 

Än så länge syns inte den nya vulkanen.
Den är på havsbottnen.
Inte förrän om tiotusentals år
kommer den sticka upp ur vattnet.