Öresundsbron fyller 20 år

Öresundsbron

Öresundsbron över Öresund, gränsen mellan Sverige och Danmark. Foto: Stig-Åke Jönsson / Öresundsbron.

Bron som binder ihop Sverige med Danmark och resten av Europa fyller 20 år. Bron skulle föra länderna närmare varandra, men i dag får svenskarna inte komma in i Danmark på grund av covid-19.

 

Öresundsbron har blivit en världskändis i världen framför allt genom tv-serien ”Bron”. Öresundsbron är 7 845 meter lång och tornen är 203,5 meter höga. Under de här 20 åren har 114 miljoner fordon passerat.

 

Det har blivit en naturlig väg för alla svenskar som vill besöka Sverige eller flyga från Köpenhamns flygplats som heter Kastrup.

 

Politikerna som bestämde att bron skulle byggas menade att den skulle föra Sverige och Danmark närmare varandra. Och det har den gjort, bland annat för alla som bor i det ena landet medan de åker in och jobbar i det andra.

 

Men i dag är läget lite annorlunda, det är inte lika öppet mellan Sverige och Danmark.

 

Det började redan 2015 i den så kallade flyktingkrisen. Väldigt många flyktingar flydde till Europa. Sverige och Danmark införde gränskontroller vid Öresundsbron. Alla fick börja visa pass för att resa mellan länderna, det hade inte behövts tidigare.

 

När covid-19 började spridas här så stängde Danmark gränsen till Sverige. Däremot är danskarna välkomna över till Sverige.

 

Men hur gick det egentligen till när Öresundsbron skulle byggas? Många var faktiskt emot den och gick ut och demonstrerade på gatorna. De tyckte framför allt att bron var dålig för miljön. Olof Johansson var miljöminister för Sverige då, han lämnade sitt jobb i protest mot att bron skulle byggas.

 

Öresundsbron började byggas 1995 och invigdes 2000. Öresundsbron håller just nu på att målas om, det kommer ta 13 år.

 

 

 

 

 

Av: Gustav Sigala Haggren

Bron mellan Sverige och Danmark
heter Öresundsbron.
Den invigdes år 2000.
Alltså fyller bron 20 år i år.

 

Det tog fem år att bygga bron.
Den började byggas 1995.
Den byggdes för att föra svenskar och danskar
närmare varandra.

 

Det har den också gjort.
Många bor idag i ett land
men arbetar i det andra.

 

Just nu får svenskar dock inte åka
över bron in till Danmark.
Det beror på coronaviruset.
Men danskar får åka över till Sverige.

 

Bron håller på att målas om nu.
Det arbetet kommer ta 13 år.