13-åring tar OS-guld i skateboard

13-åriga Momiji Nishiya tar OS-guld.

13-åriga japanskan Momiji Nishiya har tagit OS-guld i street-skateboard, men hon är inte den yngsta att tävla i OS. Foto: Pixabay

Under måndagen vann Momiji Nishiya OS-guld i skateboard. Hon är bara 13 år. Men hon är långt ifrån det enda barnet som tävlar.


Under årets olympiska spel, OS, är det för första gången tävlingar i skateboard. Damer och herrar tävlar i olika klasser och under måndagen var det damernas tävling i street-skateboard. ”Street” betyder gata på engelska och platsen man tävlar på är just uppbyggd som en slags gata. Det finns hinder som trappor, räcken och bänkar.


Det blev 13-åriga Momiji Nishiya från Japan som fick högst poäng under tävlingen. På så vis vann hon OS-guld i street-skateboard.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, men alla hejade på mig så jag är glad över att jag lyckades, säger hon till den japanska nyhetsbyrån Kyodo News.


Men 13-åriga Momiji Nishiya var långt ifrån det enda barnet som tävlade. På andra plats kom 13-åriga Rayssa Leal från Brasilien och på tredje plats kom 16-åriga Funa Nakayama. Även Funa Nakayama är från Japan.


Barn deltar även i andra sporter under OS. Årets yngsta tävlanden är 12-åriga Hend Zaza som tävlar i bordtennis. Det finns inte någon åldersgräns för att få vara med och tävla i OS. Men olika idrottsgrenar kan ändå ha bestämt olika åldersgränser.


Den yngsta personen att någonsin vinna OS var gymnasten Dimitrios Loundras. När han bara var tio år tävlade han i OS i Aten år 1896.  Han kom på tredje plats och vann en bronsmedalj.


Fakta: Yngre och äldre i OS

Den äldsta personen att vinna en medalj i OS var hela 72 år. Han hette Oscar Swahn och kom från Sverige. Han tävlade i lerduveskytte och vann år 1920 en silvermedalj.

Den yngsta svensken att vinna en medalj i OS hette Nils Skoglund. Han hade precis fyllt 14 år när han år 1920 vann en silvermedalj i simhopp.

Den yngsta kvinnliga medaljören från Sverige hette Jane Cederqvist. Hon var 15 år när hon vann silver på 400 meter frisim år 1960.

Den yngsta personen som någonsin har tävlat i vinter-OS var konståkerskan Cecilia Colledge. Hon var elva år när hon år 1932 tävlade i OS.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

Just nu håller de olympiska spelen på.
De olympiska spelen, eller OS,
går i år i Japan.
Det är många sporter med i OS.

 

En sport, som faktiskt är ny, i OS
är skateboard.
I måndags var det final i skateboard
i klassen street för damer.

 

I klassen street skejtar tävlarna
på en gata.
Street betyder nämligen gata på engelska.

 

Det var Momiji Nishiya som vann den klassen.
Hon är bara 13 år gammal.
Men hon är faktiskt inte det enda barnet
som är med och tävlar i OS.

 

Bara i skateboard finns det andra unga idrottare.
Till exempel 13-åriga Rayssa Leal från Brasilien
och 16-åriga Funa Nakayama från Japan.

 

Årets yngsta idrottare i OS
är Hend Zaza som tävlar i bordtennis.
Hend Zaza är bara 12 år gammal.