Julpyssel för hela familjen

 

 

Nu är andra advent här och har ni inte kommit igång med julpysslet än så är det hög tid nu. Minibladet tipsar om var ni hittar idéerna till julpysslet och påminner om en gammal klassiker som går att använda till pyssel året om: trolldegen!

 

1

 

Kreativa Karins jul för barn av Karin Andersson är en färgglad och inspirerande bok med roliga och annorlunda julpyssel. Här lär du dig bland annat hur du gör julgranar av sugrör, festliga godisgirlanger och en pepparkaksstad av mjölkkartonger. Dessutom får du tips på hur du kan göra dina paket extra fina och juliga. Pysslen är enkla och beskrivs steg för steg i text och bilder. Får du inte tag i boken går det att hitta många fina idéer på Karins Instagramkonto @kreativakarin.

 

Pinterest är en riktigt bra källa för att hitta idéer till pyssel och pynt. Med en enkel sökning på ”julpyssel” får man förslag och instruktioner på allt ifrån vikta pappersstjärnor och pärlplattade snöflingor till renar gjorda av glasspinnar och toalettrullstomtar. Glöm inte att det går att göra mycket med det material som du redan har hemma! Youtube är en annan kanal där du kan hämta inspiration. Här får du ju dessutom en rörlig instruktion vilket kan vara särskilt behjälpligt om man till exempel vill vika mer avancerade julstjärnor.

 

En gammal klassiker som går att använda till pyssel året om är trolldeg. Med den kan du till exempel göra dekorationer att hänga i julgranen. Degen rör du snabbt ihop med ingredienser som du redan har hemma.

 

Recept trolldeg

4 dl vetemjöl

2 dl salt

2 dl vatten

2 msk rapsolja

 

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en skål. Häll i lite vatten åt gången och knåda ihop till en smidig deg. Oljan går att välja bort men den gör att händerna inte blir så torra när man arbetar med degen. Du kan börja arbeta med degen på en gång och nu är det bara att låta fantasin flöda. Med hjälp av pepparkaksformar kan du till exempel stansa ut granar, hjärtan eller grisar. Då tar du en bit deg och kavlar ut den så att den blir cirka en halv centimeter tjock. Tryck ut figurerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör runda hål i figurerna med hjälp av till exempel en tandpetare. Gör hålen så stora att du kan trä igenom en tråd när de är klara. Grädda figurerna i ugnen i 50 grader i cirka 2 timmar. När de torkat helt och blivit hårda kan du måla dem, men låt dem svalna först.

 

Måla dina figurer med de färger du har hemma. Dekorera med glitterlim, paljetter eller lacka dem med hobbylack om du vill att de ska vara blanka. När färgen och dekorationerna torkat klipper du till lagom långa bitar av en tråd eller snöre som du tycker är fin. Trä igenom figuren, knyt ihop och häng upp i julgranen.

 

Vill du göra dekorationer som är lite tjockare, som exempelvis små lussebullar eller snögubbar, behöver leran längre tid på sig att torka. Du kan testa att höja värmen i ugnen till 100 grader och låta de lite tjockare dekorationerna vara inne i mitten av ugnen i 2–4 timmar.

 

 

Så plocka nu fram pysslet, sätt på julmusiken och kom i julstämning!

Fler Tips!