Liv Svirsky är barnpsykolog och tipsar MiniBladets läsare om hur man som familj håller vardagen flytande när man måste stanna hemma tillsammans en längre tid.

 

Upprätthåll era rutiner

Även under dessa märkliga tider är det bra att upprätthålla rutiner. Stig upp ungefär samma tid som ni brukar, ät regelbundna måltider och lägg er i vanlig tid. Att se till att röra på sig och få frisk luft är också viktigt både för att må psykiskt och fysiskt bra.

 

Eftersom de flesta skolbarn som är hemma förväntas utföra skolarbete utgör det en ram för vad man ska syssla med på vardagarna och då kan man låta skolschemat gälla även hemma så att man växlar mellan de olika ämnena och tar raster när man skulle haft det i skolan.

 

Ett tips är att planera vad man ska göra nästa dag så att man kan luta sig mot det när alla börjar känna sig uttråkade. Om man planerar tillsammans vet alla vad man kan förvänta sig av nästa dag och det kan vara skoj.

 

 

Aktivera er och ta hand om varandra

Ett annat tips är att ha listor på aktiviteter att göra på olika platser och under olika förutsättningar. Man kan till exempel ha en lista över vad man kan göra inne, en lista för uteaktiviteter vid fint väder och en för uteaktiviteter vid dåligt väder. Då kan alla i familjen kolla på listan och se vad man är sugen på att göra just nu. Man kan också fylla på listorna när man kommer på saker som fattas.

 

Att ha daglig kontakt med äldre släktingar eller vänner är en aktivitet som kan vara värdefull för de isolerade äldre och för barnen. Kanske kan man också vara till hjälp för äldre eller personer i riskgrupp som finns i ens närhet. Att göra generösa aktiviteter av den typen kan kännas meningsfullt för både barn och vuxna och att göra meningsfulla aktiviteter är ett bra sätt att hålla oro, nedstämdhet och irritation på visst avstånd.

 

Skärmtid

Bestäm hur mycket skärmtid ni ska tillåta i hemmet under den här tiden. Kanske ska man få ha skärmtid när man gjort sitt skolarbete och om man gör det snabbt kan det belönas med lite extra skärmtid. Det kan också vara helt ok att tillåta lite mer skärmtid än vanligt just nu då detta är en mycket speciell tid. Att tillåta skärmtid kan vara ett sätt att undvika konflikter och möjliggöra för föräldrar att kunna jobba. Dessutom är det något som de flesta barn ju tycker är kul. Att man tillåter mer skärmtid är inte detsamma som att man tillåter vilka aktiviteter som helst på skärmen, föräldrar kan fortfarande styra lite vad barnen gör.

 

Tänk också på att skärmen kan erbjuda goda möjligheter att ha sociala kontakter med både vänner och familj. Varför inte äta ”digital” lunch med några kompisar, ha familjemiddag med någon annan familj eller bjuda in mor- eller farföräldrarna till söndagsmiddag?

 

Tips om hur man bemöter corona-oroI podcasten ”Barnpsykologerna” av psykologerna Liv Svirsky och Lars Klintwall Högberg finns närmare 100 avsnitt med olika ämnen som handlar om föräldraskap och barnuppfostran. Det finns också specialavsnitt som har med Corona-krisen att göra men även en rad avsnitt som kan vara aktuella just nu, till exempel hur man talar med barn om svåra ämnen och hur man kan hantera barns oro. Podden finns där poddar finns.

 

 

Fler Tips!