En flicka med hästsvans och röd tröja sträcker ut armen för att krama om Natalie. Andra elever står runt om, de håller i sina mobiltelefoner.
Klass 5b på Sofielundsskolan i Malmö var väldigt glada över Nathalie Danielssons besök.

Minireportrarna möter Nathalie Danielsson

 

Nathalie Danielsson kom äntligen till klass 5b på Sofielundsskolan i Malmö.

– Vissa har inte sovit och andra har suttit med egentillverkade munskydd för att inte bli sjuka inför besöket, avslöjade klassens lärare Lena Steén.

MiniBladets Reporterskola har samarbetat med Sofielundsskolan i Malmö. Och nu har eleverna där kommit till sitt andra uppdrag inom Reporterskolan. Uppdraget gick ut på att intervjua en kändis som barnen själva fick önska. I måndags kom därför Musical.ly-stjärnan Nathalie Danielsson till skolan och togs emot av eleverna. Korridoren fylldes så snart de insett vem som var på besök.

 

Nathalie är van vid uppmärksamhet. Hon blir stannad på stan och överallt hon går. Men att komma till klasser och svara på skolbarns frågor är det hon gillar mest.

 

– Detta är roligast av allt. Jag älskar att åka ut till klasser, sa hon.

Natalie Danielsson står vid ett bord i klassrummet, hon har en vit tröja med volanger på sig. Eleverna sitter vid sina bänkar.
Nathalie Danielsson fick svara på frågor som klassen hade förberett i grupper.

Väl inne i klassrummet blev det lugnare. Grupperna fick i tur och ordning ställa sina frågor som de tänkt ut och planerat långt i förväg.

 

– Hur känns det att vara känd?

– När var det som svårast under din tid som mobbad?

– Har du några husdjur och hur många i så fall?

– Var vill du bo i framtiden?

 

Svaren på elevernas frågor kan du läsa här i våra samarbetande dagstidningar och på webben de kommande fyra helgerna under det som vi kallar Månadens kändis. Det är första gången som våra Minireportar i Reporterskolan skriver innehållet till Månadens kändis. Förhoppningen är att vi ska kunna ge samma uppdrag med nya kändisar till fler klasser i hela Sverige.

 

Det här var ett stort steg för våra Minireportrar men även för MiniBladets Reporterskola. Att eleverna fick gå från att göra mindre egna reportage till att intervjua en kändis skapar självförtroende. Deras texter kommer nu dessutom att nå 700 000 läsare vilket ställer högre krav på deras engagemang samtidigt som det ger ännu mer erkännande.

Natalie och Abdalhakim står framför en dörr. De blir fotograferade av en person som håller i en surfplatta.
Efter intervjun togs det många bilder. Här med Nathalie och Abdalhakim.

Kort om MiniBladets Samarbetsmodell:

Reporterskolan är en del av den samarbetsmodellen som MiniBladet utvecklar. I samarbetsmodellen skapar MiniBladet lokala nyhetssajter för ALLA barn, med mål att få igång ett lokalt engagemang där barnens egna nyheter ska vara lika viktiga som världsnyheterna. Barnens texter och bilder publiceras både på MiniBladet och i samarbetande dagstidningar.

 

Genom ett aktivt deltagande uppmuntras både det egna skrivandet och intresset för att läsa. Dessutom skapar vi ett journalistiskt medborgarnätverk, där alla barn inkluderas genom att det är kostnadsfritt och tillgängligt för alla oavsett förutsättningar.

 

Pilotprojekt för samarbetsmodellen har under två år testats i Göteborg, Svedala och Malmö. Under de två åren har vi tagit fram Reporterskolan med regelbundna språkutvecklande uppdrag och spännande tävlingar som barn och elever har skickat in fantastiska bidrag till. Inom uppdragen behandlar vi läs- och skrivkunnighet, samhällsorientering, källkritik, journalistik och mycket mera.

– Tack vare Post- och telestyrelsen har vi haft möjlighet att utveckla Reporterskolan, våra lokala nyhetssajter samt spännande uppdrag och tävlingar. Nu har även Myndigheten för press, radio och tv gett stöd till att vi testar samma projekt i fler delar av Sverige. Men för att MiniBladet ska kunna fortsätta att utveckla Samarbetsmodellen tillsammans med skolor och fritidshem behöver vi hjälp av fler lokala sponsorer, säger Maria McShane, grundare och initiativtagare till MiniBladet.

Fler Artiklar