Reporterskola

Sörmland: Barnens dag

En vuxen med jeansjacka står utomhus och ler in i kameran.

Ida Grönvall jobbar på KVF Marknadsföring i Katrineholm. Hon hjälper barn i andra länder genom att vara världsförälder i UNICEF. Foto: Astrid Nordström

Barnens dag firas den 13:e maj i Sverige, för att uppmärksamma barn och ungdomar runt om i världen och barns rättigheter. Denna dag är viktig för många barn och ungdomar.

 

Barnens dag firas den 13:e maj i Sverige, för att uppmärksamma barn och ungdomars situationer runt om i världen. Några exempel på länder som firar barnens dag är Sverige, Danmark och Tyskland. Men alla firar inte på samma dag som Sverige. Den ”internationella” barndagen firas av hela världen den 20:e november. Familjer kan fira barnens dag med att gå på zoo, nöjesparker eller en picknick.

 

Vi har intervjuat Ida Grönvall på KVF Marknadsföring i Katrineholm om barnens dag. Hon vet vad som händer i Katrineholms kommun. Hon berättar att man inte gör något särskilt i Katrineholm just den 13:e maj, men att dom har många aktiviteter för barn under hela året.

 

– När det är Katrineholmsveckan finns det väldigt många aktiviteter för barn, säger Ida Grönvall.

 

Under Katrineholmsveckan är alla aktiviteter för barn gratis. Då kan man till exempel rida på ponnys, hoppa hoppborg, gå på tivoli och många andra saker.

 

När vi frågade Ida vad hon tycker att man kan göra i skolorna på barnens dag så svarade hon att barnen kan få bestämma lite vad det ska bli för mat i matsalen och vad man kan göra den dagen.

 

Ida uppmärksammar sina egna barn lite extra på barnens dag och sedan hjälper hon barn i andra länder genom att vara världsförälder i UNICEF.

 

Vi skulle rekommendera många fler att fira barnens dag med att bli världsförälder för att alla barn i världen ska ha det lika bra.

 

Av: Hedvig Edqvist, Astrid Nordström och Minja Gustavsson, i klass 4d på Forssjö skola i Katrineholm.