Reporterskola

Sydsvenskan: Chips är en hälsofara

En skål med chips

Nästa gång tänker jag till innan jag äter chips.

Här i Malmö äts mycket chips. Vissa gillar potatischips, vissa gillar chilli och vissa gillar lättsaltade. Folk här i Malmö äter nästan chips överallt, till exempel i skolan, även om man inte får och på fredagsmyset när man sitter framför sin tv. Men är det verkligen bra med chips?

 

Jag sitter i ett klassrum när de har rast och frågar frågor till elever. En av eleverna heter Julian och älskar chips. Jag frågar lite frågor om vad han tycker om chips. I händerna har han en liten chipspåse med sitt favoritchips som han har köpt i närheten.

 

I klassrummet hörs skratt och viskningar. Några elever sitter i en grupp runt ett bord och spelar “shell shockers”. På rasterna brukar vi spela på våra datorer eller leka “tjuv och polis med hela klassen”, säger Julian när jag frågar vad de gör på rasterna.

-I skolan och på rasterna får vi inte äta chips, tillägger han.

 

I chips finns ett farligt ämne som heter akrylamid som är cancerframkallande varnar forskare och faktahemsidor. I chips så finns det även socker, salt och fett som är farligt om man äter för mycket av det. Salt är dåligt för njurarna och socker är dåligt för hjärtat och hjärnan varnar forskare på livsmedelsverket.

-Nej det visste jag inte och jag kunde inte tänka mig att chips skulle innehålla akrylamid som är cancerframkallande, säger Julian när jag frågar om han visste vad chips innehöll.

 

-Jag kommer sänka mängden chips som jag äter nu när jag har fått reda på sanningen och jag kommer uppmärksamma andra i min omgivning, kommenterar Julian.

 

Jag tackar Julian för den korta intervjun och fortsätter vidare i skolan där No-experten Adam håller till på sitt kontor.

-Ja, det finns stor risk för cancer. Akrylamid anses vara cancerframkallande för både djur och människor. Allt man stoppar i sig gör man med risk, berättar Adam.

 

Man har akrylamid i chips för att man ska kunna steka dem bättre så att dem får ett krisp. När man steker så använder man en olja som innehåller akrylamid.

 

År 2002 fick allmänheten reda på att chips innehöll de cancerframkallande ämnet akrylamid, vilket blev en världsnyhet och ledde till att många inte ville köpa chips längre, men nyheten lugnade ner sig då man bestämde sig för att sänka halten till hälften.

-Ja, det finns det. Allt som man steker i olja förutom kött innehåller akrylamid. När man steker så skapas en process som gör att akrylamid bildas i “maten”, säger han när jag frågar om det finns andra produkter som innehåller akrylamid.

 

-Man kan fortsätta äta chips men vi måste sänka mängden procentuellt. Ät mer grönsaker och mindre fet mat. Det är viktigt att äta lunch i god tid, då har kroppen även chans att tämja akrylamiden i din kropp, kommenterar Adam.

 

-Dagligen så får i oss 30-40 g akrylamid, så vi måste vara aktsamma avslutar Adam.

 

Jag tackar Adam för att han delade med sig av information och för att han var med i intervjun och lämnar hans kontor.

 

År 2006 åt svenska medborgarna 1,5 kilo per person, och idag har det blivit värre eftersom svenskarna äter 5-6 kilo snacks årligen varav 40 procent består av chips. Idag tjänar de olika chipsföretagen flera miljarder kronor per år.

 

Nu har jag varit här i 1 h och har fått in mycket information.

 

När jag lämnar skolan så vänder jag mig om mot skolan och tänker att alla i Malmö borde få mer kunskap om vad våra livsmedel innehåller. Jag tittar på klockan och inser att jag måste skynda mig vidare. (Det dröjer nog länge innan jag köper chips igen.)

 

Text av Julia Ivanov Nikolic och Salma Sonko

Bild av Salma Sonko