Reporterskola

Sörmland: Kyrkvaktmästarens sista visning

Man i en kyrka med en tavla i handen

Kyrkan är 63 meter hög och den är 75 meter lång och 25 meter bred. Takhöjden inne i kyrkan är 22 meter.

 

Det finns flera vackra glasfönster inne i kyrkan. Bland annat ett fönster med 14 bilder som visar berättelsen om Eskil.

 

Kyrkan kostade 1,3 miljoner att bygga. Det är 250 miljoner kronor i dagens värde.

 

Kyrkans altare är byggt i fel väderstreck. Det ska peka mot öster men pekar mot norr istället.

Christer Eriksson började jobba som vaktmästare i Klosters kyrka för 50 år sedan och nu går han i pension. Klass 3a på Årbyskolan var den allra sista grupp han visade kyrkan för. Det blev en bra lektion i källkritik.

 

Christer Eriksson var fyra år gammal när han besökte kyrkan första gången. Han föddes 1955 och började jobba som vaktmästare redan när han var 14 år. Men mellan 1977- 2004 gjorde han ett uppehåll i sin tjänst och jobbade som musiklärare, busschaufför och taxichaufför.

 

– Den som ritade kyrkan var arkitekt Otar Hökerberg. Den har två torn trots att det inte är en domkyrka. Tornen lutar så att de ska se högre ut än vad de är, berättar Christer och fortsätter:

 

– Kyrkan var färdig 1929, alltså blir den 90 år i år. Så på Kristi Himmelsfärdsdagen kommer det att firas med stort tårtkalas i kyrkan.

 

Christer berättar att det var kung Gustaf den V som tog beslutet om att kyrkan skulle byggas och det skulle vara en alldeles ny och modern kyrka som inte innehöll några gamla saker.

 

Kyrkan skulle egentligen ha byggts bredvid Slottskolan, högt uppe på Slottsbacken, men kungen bestämde att kyrkan skulle ligga centralt och mitt i staden. Det blev som kungen sa.

 

Som tur var fanns en rik dam i Eskilstuna som hette Fredrika Zetterberg som var ägare av Tunafors fabriker.

 

– Hon brukade skänka pengar till fattiga barn och hon gav ett bidrag för att kyrkan skulle kunna byggas. Det var på 50 000 riksdaler vilket motsvarar 600 000 kronor idag, berättar Christer.

 

Det gick åt 1,4 miljoner röda tegelstenar för att bygga kyrkan och varje tegelsten väger 6 kilo. Det finns 12 höga pelare inne i kyrkan.

 

När vi frågar Christer hur han kan veta exakt hur många tegelstenar som gått åt, berättar han att fakturan och kvittot från beställningen fanns kvar i en pärm inne på expeditionen. Dessutom har murarbasen redovisat allt som han och de andra murarna gjorde varje dag.

 

Innan besöket försökte vi hitta fakta om kyrkan. Det var ganska skilda uppgifter vi hittade, men när Christer berättade så föll många bitar på plats och han kändes som en säker källa.

 

Text och foto: Alla i klass 3a på  Årbyskolan i Eskilstuna