Lokalt: : Ny rysare på SVT för unga

Theodor Westrin (Mårten), Noah Johansson Khadraoui (Alex), Julie Erlandsson (Irma) och Ayumi Miyaki Höglund (Maya) utgör huvudrollskvartetten i "12:13". Här med den mystiska telefonen. Bild: SVT

“12:13”

Tv-serien ”12:13” får premiär på SVT Play torsdagen den 6 augusti och är en del av SVT:s nya satsning på målgruppen 10–12 år. I höst kommer även dramakomedin ”Vi forever” och Malmöbaserade serien ”Du och jag” med Eva Jumatate och Oscar Stembridge.

Ett mystiskt konto på sociala medier publicerar smygtagna bilder av pinsamma situationer på Solängsskolan. Det är bakgrunden till SVT:s nya rysarserie för unga, skapad av Malmöparet Elin och David Wramneby.

 

Det är Malmöparet David och Elin Wramneby som är hjärnorna bakom SVT:s nya satsning ”12:13” som ska börja sändas på SVT Play. De träffades redan på gymnasiet i Kristianstad och har jobbat ihop på olika sätt sedan dess.

 

Målgruppen är unga i åldern 10–12 år och David Wramneby inledde med att göra ett ordentligt researcharbete.

 

– Jag besökte ett gäng skolor och förklarade att vi ska utveckla en tv-serie och vill lära oss om deras liv. Så jag började hänga med några tolvåringar i skolan och på fritiden, berättar David Wramneby för Sydsvenskan.

 

Elin och David Wramneby har tidigare skrivit tv-serien “Petra och patienterna” för SVT, men då för en betydligt yngre målgrupp. Nu är det premiär på rysaren “12:13”. Bild: Jonas Gillberg /HD-Sydsvenskan

 

När manusarbetet drog igång kom Elin in i bilden. Framför allt har samarbetet med ungdomarna präglat seriens karaktärer.

 

– Vi kunde berätta om exempelvis karaktären Mårten och säga att han har de här tre intressena. Sen bad vi ungdomarna berätta mer om honom. Vad gör han på fritiden? Hur ser hans rum ut? berättar Elin Wramneby.

 

”12:13” utspelar sig på Solängsskolan där den stora snackisen är ett konto på sociala medier som lägger upp smygfotade bilder av elever i årskurs 6. Bilderna läggs upp klockan 12:13 varje dag och det är bara elever i sexan som får följa kontot.

 

– Bilderna som läggs ut är ofta pinsamma eller obehagliga för den som är på bilden. Men en dag när våra fyra huvudpersoner ska hjälpa till att städa matsalen hittar de en märklig mobiltelefon. I den hittar de lagrade bilder på dem själva samt bilder som redan publicerats på kontot, så de inser att detta är telefonen som använts för att lägga ut bilderna, avslöjar David Wramneby.

 

Manuset har paret Wramneby skrivit tillsammans med Christofer Emgård. David Wramneby har dessutom regisserat serien tillsammans med Linnéa Roxheim.

 

Hur känns det att serien nu får premiär?

– Overkligt. Det har inte gått en dag de senaste tre åren då vi inte pratat om de här karaktärerna. Jag älskar dem som om de vore mina barn och nu ska de möta världen, säger David Wramneby till Sydsvenskan.

 

Snart kommer en ny serie
till SVTplay.
Den ska heta 12:13.

 

Serien ska handla om ett konto på sociala medier
som publicerar smygbilder
på elever på Solängsskolan.

 

David och Elin Wramneby
har kommit på idén till serien.
Men det är faktiskt elever
som har hjälpt till att skriva serien.

 

David och Elin åkte runt till olika skolor
och berättade om karaktärerna i serien.
Sen fick eleverna hjälpa till
att berätta mer om karaktärerna.

 

Serien börjar den 6 augusti.