Reporterskola

Sydsvenskan: Pärongården – mer än bara päron

Lekplats med gungor och rutchkana, träd, bänkar och sandlåda.

På Pärongården finns det en stor lekplats med äppelträd och päronträd runtom. Foto: Nina Ivanov Nikolic

På Pärongården finns det mer än bara päron och äpplen. På Pärongården bor det många familjer. Där finns det över 300 lägenheter.

 

På gården finns en fotbollsplan där barnen kan spela fotboll och basket. Det finns plats till att grilla, leka, cykla, ha picknick, umgås och att plocka olika frukter. Pärongården ligger nära Värnhemstorget i norra delen av Malmö.

 

Vinden blåser så att alla löven och grenarna vänder sig åt höger. Fåglarna flyger runt äppelträden och pickar på äpplena. En liten flicka cyklar med sin kompis runt en gräsmatta och ramlar. Hennes mamma kommer och tröstar henne. Två andra barn klättrar i träden och plockar äpplen och päron trots att deras föräldrar säger att de inte får.

 

– På gården är det roligt att plocka äpplen och päron och det är bra att gården är stor, säger Julia när jag frågar henne vad hon tycker om gården.

 

Julia är 10 år och har bott på Pärongården i hela sitt liv.

 

– Vill du ha ett päron? frågar Julia.

Grön gård intill höga bostadshus.
Pärongården är full av gröna växter och frukter. Foto: Nina Ivanov Nikoli

 

Pärongården som hem

 

År 1889 startades ett margarinaktiebolag av Cornelius Faxe och Lorens Faxe. De byggde fabriken här på denna plats. Fabriksbyggnaden revs sedan år 1960.

 

Pärongården är en av sveriges äldsta koloniområden. Där husen just nu står, stod förut fabriksbyggnaden. Pärongården hade ett avtal med Cornelius och Lorens, det var att de fick bygga på den platsen om de behöll träden så att barnen hade någonting att göra.

 

– Jag tycker om att bo på denna gård för att man har möjlighet att göra det mesta, säger Julia.

 

– Men det som är en nackdel är att nästan vem som helst kan komma in på gården, kommenterar Mila som är Julias storasyster.

 

Nu har Julia och hennes kompis varit ute och plockat äpplen, cyklat och lekt lekar i nästan två timmar. Jag säger hejdå till Julia och hon går mot sin port med sin kompis. Dörren stängs och jag tänker att flera borde bo på Pärongården eller åtminstone i närheten.

 

Text: Nina Ivanov Nikolic, 5a Rörsjöskolan Zenith, Malmö

 

En spaljé intill buskage och höghus.
På somrarna lyser solen skönt hela dagen. Foto: Nina Ivanov Nikolic