Reporterskola

VK: Recension av boken Det som hände i källaren

Omslag till boken Det som hände i källaren

Alva Christiansen från Stöcke skola har läst boken Det som hände i källaren som är skriven av Rebecka Åhlund. Författaren har även skrivit Jag som är så rolig att dricka vin med, Ibland blir skogen vred och Flickan på tavlan.

Det som hände i källaren är en fristående bok. Det enda jag tänkte på var hur långtråkig den var, för att man behövde komma långt in i boken innan det började bli lite läskigt.

Boken handlar om Ella som ska börja sjuan men det blir inte riktigt som hon tänkt. Hennes två bästa vänner, Surkan och Bibbi, har inte hört av sig på hela sommaren. När de väl träffas i skolan har Surkan och Bibbi blivit helt andra personer. De har börjat smygröka, dricka folköl och ersatt Ella med Isabella som går i nian. 

En kväll har Isabella med sig ett gammalt ouijabräde. Ella, Surkan, Bibbi och fler har samlats i Isabellas källare för att låta ouijabrädet tala…

Jag tyckte inte att boken var så bra, för att den är lite långtråkig. Jag lånade boken för att jag ville ha en läskig bok, som Iskalla skuggor- spökhistorier för orädda men jag behövde läsa mer än halva boken innan den blev lite läskig.

Miljöerna i boken känns på riktigt för att författaren till exempel beskriver väldigt detaljerat om hur det ser ut i Isabellas källare. Till exempel när Ella är i skolan får jag en bild av vår skola.

Jag tror att boken utspelar sig för något år sedan, för att de pratar om att de hade en floss-tävling, och det var modernt för något år sedan.

Huvudpersonen Ellas personlighet känns som att hon är lite osäker i sig själv, som att innan hon gör något behöver hon ett godkännande från sina kompisar.

Huvudpersonen känner jag igen från en tjej jag såg på stan för att hon och hennes kompisar var väldigt solbrända och hade kritvitt hår. Och då tänkte jag på Ella.

Genren boken tillhör är skräck. Det märks nästan inte för att den är inte läskig alls. Boken riktar sig till ungdomar. Det tror jag för att den ska vara lite läskig.

Jag tyckte att boken var helt okej, den var inte bra men den var inte den sämsta boken jag har läst. Boken får 4 av 10 poäng av mig.

Text: Alva Christiansen, 5, Stöcke skola, Umeå