VK: Sanna recenserar – Nelly Rapp och gastarna i skolan

Foto på bokens omslag samt ett porträtt på författaren Martin Widmark.

Nelly Rapp och gastarna i skolan är skriven av Martin Widmark och illustrerad av Christina Alvner. Boken ingår i serien Monsteragenten Nelly Rapp. Foto: Thron Ullberg.

Boken fick mig att tänka på när vi hade en vikarie som sa fula saker, skrek på oss och som inte hjälpte oss när vi behövde det. Boken liknar Lasse Majas detektivbyrå.

Boken handlar om Nelly och Valle som åker på cykelsemester och första natten i tältet hör de märkliga ljud från den nedlagda skolan. Uppskrämda smyger de dit och möts av tre gast-flickor och en magister som försöker lära dem att skriva och räkna.

Jag tycker att boken var spännande och rolig. Jag tycker så för att den var bra när det fanns bilder och den var skriven på ett spännande sätt.

En annan bok som jag har läst påminner om den här för att i den boken var det två kompisar som var på bilsemester och de blev också skrämda av ett ljud mitt i natten.

Boken utspelar sig mest på en äng nära den nedlagda skolan. Miljön i boken känns ganska riktig men ändå lite påhittad fast på ett bra sätt. Miljön i boken känner jag igen från Göteborg för där såg jag ett gammalt hus på en äng.

Den här boken utspelar sig på sommarlovet 1965 ungefär. Det märker man för att de använder en karta och nu för tiden använder man telefonen eller en gps men det fanns inte då.

Huvudpersonerna är Nelly och Valle. Huvudpersonernas personligheter är listiga, modiga, lugna och roliga.

Jag tycker att de är modiga och roliga och det tycker jag för att de var modiga när de gick upp till skolan mitt i natten. Huvudpersonerna känner jag igen i Pippi Långstrump.

Genren boken tillhör är skräck. Det märks för att det är med gastar i boken.

Boken passar 8-13 åringar. Jag tror det för att den är lagom läskig för de åldrarna.

Jag tycker att boken är spännande och det är för att man vill veta vad som händer när de går upp till skolan och då vill man fortsätta att läsa. Det var en bra inledning och en bra avslutning.

Text: Sanna Lindgren, 5, Stöcke skola, Umeå