Sörmland: Sjuksköterska från Eskilstuna ska ”sommarprata”

Eveline Jacobson är från Eskilstuna och utbildade sig till sjuksköterska på Mälardalens högskola. Foto: Sveriges Radio

P1:s sommarprogram “Sommar” sändes första gången 1959.

En av årets sommarpratare är klimataktivisten Greta Thunberg som är först ut den 20 juni. Hon är den yngsta sommarvärden någonsin. Andra som ska prata är musikerna Ulf Lundell och “Miss Li”, bloggaren Sara Bäckmo och artisten Laleh som avslutar den 16 augusti.

Eveline Jacobsons program sänds den 9 juli.

Eveline Jacobson ska bidra “med kunskap och olika infallsvinklar på coronapandemin”, skriver Sveriges Radio i sitt pressmeddelande om sommarvärdarna. 

 

I slutet av mars började svårt sjuka i covid-19 komma in till Mälarsjukhuset där Eveline Jacobson arbetar på en intensivvårdsavdelningen.

– Det var hysteriskt, på riktigt. Det ramlade verkligen in patienter och vi blev tagna på sängen. Vi hade fått förvarningar, men det kom igång tidigare än vi räknat med, säger hon till E-Kuriren.

 

Det är det hennes sommarprogram ska handla om.

– Dels hur det var före pandemin, för att man ska förstå varför det är sådan skillnad nu, dels mina upplevelser av att jobba mitt i det.

 

Eveline Jacobson är från Eskilstuna och utbildade sig till sjuksköterska på Mälardalens högskola. Efter några år i arbetslivet pluggade hon vidare till specialistsjuksköterska och har på Mälarsjukhuset varit barnansvarig sjuksköterska på IVA (intensivvårdsavdelningen).

 

Hur det är att arbeta med så många svårt sjuka på en gång, tänker Eveline Jacobson berätta om i sitt sommarprogram.

– Men det är svårt att förklara. Det är tufft. Man hinner inte känna efter, man bara jobbar. Man stämplar in, kavlar upp ärmarna, kör, stämplar ut, går hem. Det är verkligen så.

 

Trots den svåra situationen tycker hon att stämningen bland arbetskamraterna varit bra.

– Vi är i det här tillsammans. Men det är klart att man hör besvikelse, vi är lediga var sjätte helg. De som har skolbarn missar kanske familjemyset, sådana saker. Det har man absolut hört. Men samtidigt är folk medvetna om att vi kavlar upp ärmarna och kör tillsammans.

 

Normalt brukar alla sommarvärdar ses för intervjuer och fotografering, men även det var annorlunda i år på grund av covid-19.

– Jag fick komma dit själv och bli intervjuad till filmsnuttarna de lagt i sociala medier och de tog bilder utomhus. Jag fick egen Carola-vind i håret, säger Eveline Jacobson

Eveline Jacobson är sjuksköterska.
Hon är från Eskilstuna
och jobbar på Mälarsjukhuset.
Hon ska vara med i programmet Sommar i P1.

 

I sitt sommarprogram ska hon prata om
hur det är att jobba på sjukhus i en pandemi.
På hennes sjukhus kom det in
väldigt många patienter som hade covid-19.

Covid 19 är sjukdommen man får
om man smittas av coronaviruset.

 

– Det var hysteriskt, på riktigt.
Det ramlade verkligen in patienter
säger Eveline Jacobson.