Sörmland: Stora möjligheter att få ett jobb i Sörmland efter studenten

Studenten kastar upp sina cyklar

Snart är det dags för studentfiranden på gymnasierna runt om i Sörmland. Drygt 3 000 sistaårselever springer ut på skolgårdarna innan nästa steg i livet väntar.

 

Studenten är en dag som många ser fram emot under hela sin skolgång – en sommardag väl värd att fira efter att eleverna gått igenom en lång utbildning och nu antingen ska flytta hemifrån, börja jobba eller plugga vidare.

 

Skolverkets senaste statistik från i höstas visar att 3 070 personer läser tredje året på gymnasiet i Sörmland.

 

De flesta av dem, drygt 1 400 studenter, går i Eskilstuna följt av Nyköping, Katrineholm, Strängnäs och Flen. Flera kommuner saknar gymnasieskolor: däribland Vingåker, Trosa, Oxelösund och Gnesta.

 

två studentmössor

 

Hur ser då utsikterna för jobb ut efter att studentfesten lagt sig?

 

– Generellt kan man säga att arbetsmarknaden är väldigt god. Har du en gymnasieutbildning har du goda förutsättningar att få ett jobb. Därför kan man skicka med ett stort grattis till de studenter som blivit godkända, säger Christian Lagerqvist, Arbetsförmedlingens marknadsområdeschef i Sörmland, till SN.

 

Hans tips till eleverna är att noga tänka över vad de vill syssla med – och lägga upp en personlig plan

 

– Vi är inne i en period när det finns stora möjligheter att välja och vraka bland jobb i så gott som alla branscher. Åtta av tio företag i regionen Östergötland och Sörmland upplever en kompetensbrist just nu. Det är en historiskt hög siffra, säger Christian Lagerqvist till SN.