Reporterskola

PT: Varför hör vi Yanny/Laurel?

Svea lyssnar på Yanny/Laurel

Svea lyssnar på Yanny/Laurel.

Sedan internetfenomenet Yanny/Laurel släptes lös har många youtubers och kvällstidningar snackat om det och sagt vad de tror. Vissa har rätt andra har mindre rätt. Vi har klurat ut det.

En del hävdar att den datorstyrda röst, som har blivit stor på Youtube, säger Yanni medan andra hävdar att de hör Laurel. Trots att det var ett tag sedan Yanny/Laurel blev viralt så har bara några få tidningar löst mysteriet. Jag och min arbetspartner Samuel tog upp det igen och wow har vi ramlat ner i ett kaninhål.

Det första vi sökte på var helt enkelt ”varför hör man olika Yanny/Laurel”. Då kom det upp lite tidningsartiklar och i en av dem så var det en 30-årig man som sa att hans 8-åriga dotter hör Yanny medan han hör Laurel. Det ledde oss till en ny fråga: Kan det bero på ålder?

Vi googlade runt lite och förstod snart att ålder måste ha lite med saken att göra. Kolla här, jag och 8-åringen hörde båda Yanny medan Samuel och pappan hörde Laurel. Unga människor är bättre på att höra höga ljudfrekvenser än vad äldre är.

Mysteriet löst eller hur? Ett problem bara: Samuel och jag hörde olika så ålder kan bara ha en liten del med det att göra.

Vad kan det då vara. Sedan kom vi på det. Samuel har ofta på sig hörlurar. Jag har aldrig på mig hörlurar. Så Samuels öron är kanske lite mer skadade än vad mina är. Ledsen Samuel.

Förväntningar kan också ha med saken att göra. Jo vi skojar inte! Kolla här: Jag förväntade mig att höra Yanny första gången. Men det blev Laurel. Sedan så övertalade jag min hjärna och började höra Yanny och då blev det så. Sedan dess har jag bara hört Yanny!

Vår slutsats? Om du hör Yanny eller Laurel beror på många olika faktorer men en måste vara dominant. Vilken tror du?

Text: Svea Lundmark och Samuel Grahn, 6b, Pitholmsskolan, Piteå
Foto: Samuel Grahn

Vilket ord hör du? Här kan du lyssna!