Val 2018. Var med och påverka!

Val 2018 tävlingsbidrag

Här är bidragen till tävlingen: Var med och påverka!

Vi fyller på efterhand som vi hinner för vi har fått så otroligt många bra och tänkvärda insändarbilder och insändare. Vi har fått in så många som över 350 bidrag. Vi på MiniBladet är glada och hoppfulla över att skolelever runtom i Sverige bär på så många åsikter och kan formulera dem på ett förklarande sätt. Tack alla som skickat in!

Blekinge Läns Tidning Sydöstran

""Fler kompisgungor

Vi har en kompisgunga. Men vi vill ha en kompisgunga till. För att det är lång kö och det blir mycket bråk. Med två gungor blir det mer tid till alla att få gunga. Vi vill ha en till kompisgunga.
Text och bild: Yassamen, Hobyskolan, Ronneby

""

Sjukhus i Hoby

Vi vill ha ett sjukhus i Bräkne-Hoby. Så att vi slipper åka till Karlshamn och Karlskrona. Vi vill att alla ska få snabb vård!
Text och bild: Naglis och Seline, Hobyskolan, Ronneby

""Fler hus till Hoby

Vi vill att det ska vara fler hus i Hoby för att fler människor ska kunna leva här.
Text och bild: Asia och Tyra, Hobyskolan, Ronneby

""

Bergochdalbana på skolgården

Vi vill ha en bergochdalbana på vår skola nu! Det finns för lite saker att göra på vår skolgård. Alla barn skulle bli jätte-glada!
Text och bild: Isak och Anna, 3b Hobyskolan, Ronneby

""

Sopsortering i klassrummet

Vi vill ha sortering i varje klassrum. Tänk på alla djur som kan dö när man slänger plast i naturen. Vi vill att alla barn ska lära sig att sopsortera, för vi är framtiden.
Text och bild: Mustafa, Ruth och Alva, 3b Hobyskolan, Ronneby

""

Fler soptunnor på skolgården

Vi vill ha mer soptunnor. Det finns för få soptunnor på skolgården. Vi vill ha fler soptunnor. Vi tycker så för att man inte ska skräpa ner.
Text och bild: Katie, Noel och Mattis, 3a Hobyskolan, Ronneby

""

Stort tak på fotbollsplanen

Vi skjuter ut bollar och de andra blir arga och ibland glömmer vi bollarna. Om vi hade tak skulle bollarna aldrig åka ut och då blir ingen arg och ingen glömmer bollarna.
Text och bild: Albin, Joppe och Kalle, 3a Hobyskolan, Ronneby

""

Övervakningskameror på skolgården

Vi vill ha övervakningskameror för att andra inte ska ta sönder våra saker på natten. Det är inte okej att komma och ta sönder saker och det är verkligen inte okej att sätta eld på saker som de har gjort. De har satt eld på en av våra soptunnor och sen har de förstört vår fotbollsplan och de skräpar ner. Lösningen är att sätta upp övervakningskameror lite överallt.
Text och bild: Svea, Shahed, Khaled och Robin, 3a Hobyskolan, Ronneby

""

Fler datorer

Vi vill ha fler datorer i skolan. Vi vill att alla barn ska få lära sig att skriva på datorn. Vi vill att alla barn ska få lära sig mer matte på datorn.
Text och bild: Yazan och Nour, 3b Hobyskolan, Ronneby

""

Polishus

Vi vill ha ett polishus i Bräkne-Hoby nu! Så att man kan gå dit med skolan. Vi vill att polisen ska göra så att vi känner oss trygga.
Text och bild: Alicia och Wilhelm, 3b Hobyskolan, Ronneby

""

Fler lärare i klasserna

Vi vill ha fler lärare i klasserna för att alla barn ska må bra och få den hjälp de behöver.
Text och bild: Ella och Samirah, 3b Hobyskolan, Ronneby

""

Nytt nät på fotbollsplanen

Vi behöver högre nät till fotbollsplanen, för att bollar flyger över hela tiden. De försvinner och förstörs och försvinner in på kyrkogården.
Vi måste ha ett nytt nät.
Text och bild: Frida, Lilly, Isac och Oskar, 5b Rödebyskolan, Karlskrona

""Gränser

Vi tycker att skolan ska utöka skolans gränser för mellanstadiet på vissa ställen. För att vi tycker att eleverna på lågstadiet och eleverna på mellanstadiet inte ska ha samma gränser. Eleverna på högstadiet får gå vart de vill. För att eleverna på mellanstadiet är äldre än eleverna på lågstadiet och kan ta hand om sig själva. Det är många av mellanstadiets elever som går över gränsen så vi tror att om vi utökar gränserna så kommer många fler “lyda”. Håller ni
inte med?
Text och bild: Elsa Svensson, Anton Runström, William Prahl, Klara Andersson, 5b Rödebyskolan, Karlskrona

""

För smal väg vid Rödebyskolan

Vi har ett problem med vägen. Kommer det en lastbil så måste personbilarna backa. Vid möte med annan personbil måste en av dem backa bakåt. Men om man tar bort buskarna och lägger väg där buskarna var, så får alla plats!
Bilar kommer att krocka om vägen förblir som den är! Bilarna kommer att bli repiga om buskarna är kvar!
Blir vägen större kommer risken minska att få repig lack och andra skador på bilen.
Ge oss större väg!
Text och bild: Bence, Sigge och Oskar Ahl, 5b Rödebyskolan, Karlskrona

""

Större klätterställning

Vi vill ha större klätterställningar på vår skolgård. Det får inte plats så många på dem, det är inte roligt för att det är rätt svårt att komma upp. Det finns inte så många roliga sätt att ta sig ner
på.
Nu ska vi ha större klätterställningar och ha jätteroligt!
Text och bild: Oliver Rosquist, Olivia Johansson och Nova Karmberg, 5a Rödebyskolan, Karlskrona

""

Det ska inte sluta med förstörda skor!

Vi har ganska låga gungor på vår skolgård. Vi når ner till marken när vi gungar och förstör våra skor. Smutsiga, förstörda och slitna skor. Vi vill höja gungorna. Vi har bara en hög gunga men vi vill att alla ska bli lika höga. HÖGRE GUNGOR!
Text och bild: Nora, Maya, Isa och Thea, 5a Rödebyskolan, Karlskrona

""

Fotbollen till en högre nivå

Riva plåttaket vid gympahallen och använda det till att bygga tak över fotbollsplanen. Annars blir det varmt regn på planen eller snöar det på planen eller så kan vattnet från regnet frysa till is på vintern och det är FARLIGT!
Och vi vill ha ledlampor vi sidan av planen på stolpar.
Text och bild: Anton, David, Sixten och Svante, 5c Rödebyskolan, Karlskrona

""

Vi behöver vår skolsköterska!

Vi vill att vår skolsyster ska ha öppet mer, nu har hon bara öppet en timme om dagen. Och ibland har vi lektion eller lunch då. Så vi vill att hon ska ha öppet mer och oftare för ibland är hon inte där på hela dagen, och då är hon oftast på andra skolor och hjälper till. Vi vill att hon ska vara mer här!
Text och bild: Sallie Svensson och Leija Silveräng, klass 5c på Rödebyskolan, Karlskrona

""

Boll-labyrinten förstör

Det finns olika sorters getingar bland buskarna. Man vill inte bli stucken när man letar efter sin fotboll. Man skär sig på grenarna för de växer ut genom stängslet. Man hittar nästan aldrig bollen, det tar en hel rast. Man kan få fästingar och då kan man få borrelia.
Text: WIlliot, Vincent och Eliah, 5c Rödebyskolan, Karlskrona
Bild: Williot

""En ny fotbollsplan

Vi vill ha en konstgräsplan för att på vår fotbollsplan just nu får man grus i ögonen, när man trillar får man grus i såret, med små stenar river man upp såret och när det regnar så blir det fullt med pölar.
När man har en konstgräsplan så trillar man inte lika lätt och hårt, planen och vi blir inte smutsiga och det är finare med konstgräs.
Text: Lova, Jonna, Leia, Albin, Midas och Noel, klass 5c på Rödebyskolan, Karlskrona
Bild av: Lova

Piteå-Tidningen

""

Bråk i lekparken

Vi behöver en större lekpark så att vi alla ryms.
Vi vill ha en större lekpark till vår skola för att det blir så mycket bråk nu när den är så liten. Vi behöver mer sand för att det är alldeles för lite sand nu och man kan göra illa sig. Vi vill också ha en rutschkana, snurra och en linbana.
Text: Klara Berg, Vilmer Eriksson och Linnea Johansson, 2-3:an Sjulsmarks skola, Piteå
Bild: Klara Berg

""Snubbeltrubbel

Vi vill ha ny asfalt så att ingen ska skada sig.
Vi tycker att det är dålig asfalt på vår skolgård för att det är hål överallt, gupp och sprickor. Framför vår ramp är det till exempel ett stort hål så att de som har rullstol och barnvangn har svårt att komma upp och man kan snubbla och göra illa sig. VI VILL HA NY ASFALT!
Text: Ellen Nilsson, Alice Berg och Alma Lundgren klass 3, Sjulsmarks skola, Piteå
Bild: Alice Berg

""

Varning för blöt rumpa!

Vi vill gärna ha ett cykelskjul på vår skolgård så att vi slipper blöta rumpor.
Det är inte så roligt att cykla hem på en blöt sadel. Därför behöver vi ett cykelskjul. Och det är inte kul att behöva byta byxor varje dag det regnar.
Text och bild: Max Granberg, Max Öhman, Lisa Wikström klass 3 Sjulsmarks skola, Piteå

nwt.se

""

Mer cykelställ vid 4-6:ans skolingång

Det är inga cykelställ vid 4-6:ans ingång. Det är bara cykelställ där årskurs 2-3 går in och det behövs fler hos oss.
Alla parkerar vid 2-3:an och då blir det kaos för det är så trångt. När man tar ut sin cykel så ramlar andra cyklar också ut. Vi vill ha fler cykelställ!
Text: Ida Alfredsson, Caramella Ahlin, klass 4 Östra skolan, Sunne
Bild: Fadjer Alwan

""

Längre idrott

Mer idrottstimmar för då blir man pigg och inga sura miner.
Det är skönt att röra på sig. Man tränar många muskler samtidigt. Idag har vi 120 minuter varje vecka. Vi skulle vilja öka med 60 minuter. Ja, mer idrott nu! Innan det blir för sent. För ni vill väl att vi ska få en bra utbildning?
Det är bra för hjärnan och det är bra för kroppen. Du sträcker dig inte så lätt. Så därför vill vi ha mer idrott!
Text: Karl Nilsson och Elliot Emmesjö, klass 4 Östra skolan, Sunne
Bild: Elliot Emmesjö

""

Mer rörelse i skolan

Vi på östra skolan i åk 4 vill ha vissa lektioner ute.
För det första blir barnen piggare och lär sig mer. Om barnen lär sig mer vill de gå till skolan och lära sig ännu mer. Fröknarna lär barnen mer nya saker och svåra saker. Och det blir inte så mycket repetition hela tiden. De barnen som sitter inne och spelar tv-spel hela dagarna får frisk luft och kanske tycker det är kul att vara ute.
Text: Erik Nilsson och Zeb Nykvist, klass 4 Östra skolan, Sunne
Bild: Erik Nilsson

""

Ett klassdjur

Vi vill ha ett klassdjur på vår skola, till exempel en sköldpadda eller fiskar. Om någon har haft en dålig dag så blir den dagen bättre, till exempel om någon har blivit retad eller om någon har flyttat och man känner sig ledsen. Eller den dagen man är trött och vill se ett djur som är sött och roligt. På bilden har vi sett ut en plats i klassrummet där djuret skulle kunna bo.
Text och bild: Naomi Wikman Democh och Mollie Andersén, 4b Östra skolan, Sunne

""

Vår skolgård

Ett nytt klätterställe till vår skolgård.
Vår skolgård är lite grå och tråkig. Det skulle bli bättre skolgård med exempelvis gräs på fotbollsplanen så att man inte halkar i gruset och skadar sig. Man landar också mjukare. En klätterställning som är
högre och större än den som finns så att det passar för större barn.
Text: Melker Onsöyen, 4b Östra skolan, Sunne
Bild: Fadjer Alwan

""

Skola på helgerna

Jag vill ha skola på helgen för att skolan är rolig. Jag gillar att ha lektioner, jag vill träffa alla i klassen och leka med alla kompisar. Jag vill träffa fröknarna mera.
Text och bild: Aron Medina Larsson, 4b Östra skolan, Sunne

""Mer att göra på vår skolgård

Vi på Järvenskolan vill ha mer saker på vår skolgård. Vår skolgård är full av gamla grejer och vi har mycket tom yta. Vi vill till exempel kunna åka rullskridskor och få en liten yta att hoppa hoppstylta på. Vi vill också ha ett klätterträd.
Text och bild: Bianka och Wilma, klass 3 Järvenskolan, Gunnarskog, Arvika

""Mer samarbete mellan klasserna.

Vi vill att elever som är äldre ska komma till de yngre klasserna en gång i veckan. De äldre kan lära de yngre mycket. De som har det svårt kan få hjälp av andra elever.
Text och bild: Emilia Hansemark och Ruta Hinestrosa, klass 3 på Järvenskolan i Gunnarskog, Arvika

""Studsiga raster

Vi vill ha fler studsmattor på vår skolgård.
Vår skolgård är lite tråkig för vi har inte så mycket leksaker. Man skulle kunna ha studsmattor för då har man alltid något att göra. Man kan studsa själv och tillsammans med andra. Man blir piggare och orkar mer när man får röra sig ordentligt på rasten.
Text: Emma Henriksson, 4a Östra skolan, Sunne
Bild: Åsa Henriksson

""Crossbana på skolgården

Det är kul att åka cross och man tränar samtidigt många muskler i guppen.
När jag åker cross får hjärnan vila från skolarbetet och jag orkar mer när jag kommer in i klassrummet igen.
Många menar att vi inte har plats men gräsytan vid ishallen är perfekt! Ingen använder den på sommaren.
Text och bild: Kim Isaksson, 4a Östra skolan, Sunne

""Mer klätterställning

Vi barn vill ha mer klättersaker för att klättra på för att vi klättrar på träd istället. För några elever skadar sig när de klättrar upp på trädet.
Text: Mecit Tarhan, klass 4 Östra skolan, Sunne
Bild: Fadjer Alwan

""Bandyväggar vid bandyplanen

Vi på Östra skolan vill ha bandyväggar vid bandyplanen. Därför att man kan råka att skjuta på fönster, bilar och människor annars.
Text och bild: Jesper Andersson och Casper Hägg, 4b Östra skolan, Sunne

""Bättre skolgård

Vi vill inte att det ska vara en enda stor bandyplan mitt på mellanstadiets skolgård. Man får ingen spring- och lekyta då. Och det finns en stor bandyplan vid 2-3:ans skolgård som man kan spela på.
Text och bild: Maja Karlsson Tova Norlin Lithell, 4b Östra skolan, Sunne

""Slängbengan

Vi vill ha en fågelgunga.
Vi vill ha en fågelgunga till vår skola för att det är roligt och för att vi har mycket plats där vi kan ha den. Nästan alla andra skolor har en förutom vår skola. VI VILL OCKSÅ HA EN FÅGELGUNGA!
Text: Johannes Olofsson, Sixten Lundström och Liam Johansson 2-3:an i Sjulsmarks skola, Piteå
Bild: Johannes Olofsson

""

Tryggare skola

Vi som är barn behöver trygghet. Vi vill ha ett staket för skolans gräns så att inga främmande kommer till skolan och att vi elever vet var gränsen är. För de flesta eleverna går utanför skolan.
Text: Zahra och Umeima, Sofielundsskolan, Malmö
Bild: Maria

""

Hundar i klassrummet

En hund i klassrummet kanske låter konstigt, men det finns forskning på att om man spenderar tid nära en hund så frigörs lyckohormonet oxytocin i kroppen och det gör att man mår bättre. En hund i klassrummet
har många fördelar: du kan träna högläsning, vara med den på rasten. Det kan stärka självförtroendet att få bestämma och träna en hund.
Vem blir inte glad att komma på morgonen till skolan och se en glad, rolig och gullig hund?

 

Text och bild: Agata Alanowski, Siri Ek, Bulltoftaskolan, Malmö

""

Svårare matte

Matten är alldeles för lätt i skolan och man borde köpa in böcker som är svårare. För att om matten är för lätt så blir lektionen tråkig, onödig och man lär sig absolut ingenting. För det första så lär vi oss ingenting, för det andra är uppgifterna så enkla att man blir klar med dem på tio sekunder och för det tredje vem som helst kan lösa de här uppgifterna i femman för att de är enkla.
Kolla bara på den här uppgiften, den är hur enkel som helst fast ändå är det till femmor.
Vilket tal är störst?
Men om man inte vill ha svårare matte bara för att man tycker att det är tråkigt säger jag här: vill du lära dig något eller inte?
Text och bild: Frantz, Emilia och Teo, Bulltoftaskolan, Malmö

 

""

Mer idrott!

Barn behöver röra på sig för att må bra. Barn blir även piggare och kan arbeta på lektionerna och gör bättre ifrån sig! Vi barn borde ha idrott tre gånger i veckan för att klara av skoldagarna. Därför borde alla barn få mera idrott NU!
Text och bild: Nadia och Alice K, Bulltoftaskolan, Malmö

 

""

Mer idrott!

Barn behöver röra på sig för att må bra. Barn blir även piggare och kan arbeta på lektionerna och gör bättre ifrån sig! Vi barn borde ha idrott tre gånger i veckan för att klara av skoldagarna. Därför borde alla barn få mera idrott NU!
Text och bild: Nadia och Alice K, Bulltoftaskolan, Malmö

 

""

Musik på rasterna

Vi vill vara i musiksalen på rasterna!
Vi tycker att alla skolor borde ha öppet i musiksalen på rasterna.
Varför?
Eftersom många barn vill ha musikkarriär i framtiden och det är kul!
Text och bild: Donya och Malou, Bulltoftaskolan, Malmö

""

Supersmäll istället för cykelställ

Nästan varje dag ramlar flera cyklar ner på marken och går sönder.
– Min lampa, korg och stöd har gått sönder, säger Nike.
Vi behöver alltså fler cykelställ.
Varje dag ligger nästan alla cyklar ner på marken.
– Mitt stöd, min korg, lampa och reflex har gått sönder.
Vi behöver nya cykelställ!
Text och bild: Selma Sjeren Jungmark, Bulltoftaskolan i Malmö.

""

Skräp, skräp och skräp!

Jag och mina klasskamrater tycker inte att det är okej att man bara slänger skräp över allt, när man vill och var man vill. Släng ert skräp i soptunnan!

Text och bild: Aya Albayati, Bulltoftaskolan, Malmö

""

Det behövs akutvård för vår skolgård

Vår skolgård är hemsk. Det finns inget att göra. Det finns en basketplan och några king out-planer. Vi behöver fler saker att göra på skolgården. De säger att vi ska få fler saker men det händer aldrig.
Text och bild: Elias Braun, Bulltoftaskolan, Malmö

""Pojkar parkourar påhittigt

Detta är en bild på när tolvåriga Sixten Åberg utövar parkour på Bulltoftaskolans skolgård.
– Det är jättekul med parkour, men det är så tomt på skolgården så man måste hitta på egna grejer, berättar fotografen Sebastian som också utövar parkour. Pojkarna säger att det vore mycket roligare om det fanns mer saker att göra.
Text och bild: Sebastian Delgado, Bulltoftaskolan, Malmö

""Läsa mer böcker

Jag tycker att alla borde läsa mer böcker. När man läser böcker så blir ordförrådet större och då kan man till exempel beskriva sig bättre eller så kan man använda ord som kan imponera en lärare. Jag tycker det kan vara avslappnande att läsa böcker och när man har läst en bok ett tag så känns det som att man hamnar i en ny värld. Då glömmer man all stress och andra negativa saker och det gör så att man känner sig lugn och det är bra för kroppen.
Det borde finnas mer tid för att låna böcker och mer böcker i skolbiblioteken. Eftersom det är många personer som inte tycker om att läsa eller tycker det är tråkigt. Därför måste man få tänka efter, vilken sorts bok man vill låna och få mer hjälp när man inte vet vad man ska låna för bok. När det är fler böcker i ett bibliotek så har man fler val att välja bland, och då kan man känna att man vill låna just den bok man har hört mycket om, så det är bra att det finns mycket böcker i skolbiblioteken. Efter att man har läst ett par böcker som man har velat läsa om, så börjar man med tiden att vara mer intresserad i läsning.
Text och bild: Meryem Altundal, 6y Dammfriskolan, Malmö

 

Ge vår skola en gräsplan!

Hej jag heter Viggo, jag är 10 år. Jag vill få gräs på vår fotbollsplan. Därför att man skrapar alltid upp sig när man ramlar typ som när jag fick ett ärr. Så om vår klass vinner vill jag att pengarna ska gå till att få konstgräs eller gräs på vår fotbollsplan.
Text och bild: Viggo Vibeck, klass 4 Skanör Falsterbo Montessori, Vellinge

""Fråga oss barn vad vi vill ha!

Ni har lagt ner ungefär 50 miljoner kronor på Falsterbo strandbad och den ser ut som hej kom och hjälp mig. Vi måste få en ny strandbad, fixa detta nu! Naturrummet är fint men allt annat är tomt och meningslöst.
Text och bild: Baltzar Norell, klass 4 Skanör Falsterbo Montessori, Vellinge

""Håll rent på skolgården

Vi vill att folk ska ta sitt egna skräp och inte slänga det på marken. När vi kommer ut till rasten vill vi komma ut till att det är rent och inte fullt med skräp. Ni kan sätta upp fler soptunnor på de flesta ställen så att det blir rent. Det kanske inte blir helt rent men det blir bättre. Det är värt ett försök.
Text och bild: Lucia Rosén, klass 4 Skanör Falsterbo Montessori, Vellinge

""Nu är det dags för miljön

Människor förstör miljön genom att de kör bil, när vi kör bil så använder vi bensin, då förstör vi miljön och när vi reser för mycket förstör vi miljön.
Jag tycker att alla ska ta hand om miljön för att om man inte gör det så kan träden dö och jorden förstörs sakta. Tänk om hundra år så kanske jorden inte finns. Liv på jorden bara dör för att vi inte tar hand om den.
När man köper bilar och motorcyklar så förstör det miljön även om man inte lägger märke till det. Dessutom behöver man inte shoppa varje dag, när vi köper grejer så får man nästan alltid påsar. Dessa påsar slänger vi bara, kanske vissa sparar dem men inte många. Nästan 10 % av allt vi köper kan användas till något nytt och 90 % slänger vi dem på marken och sedan så blåser det till havet. De tar flera år att brytas ned.
Jag tycker att fler människor ska ta hand om miljön.
Om man gärna vill veta hur man ska ta hand om miljön så är det lätt, du behöver inte resa mycket, inte heller köra bil eller kasta skräp där den inte ska vara.
Du kan också prata med de som inte bryr sig om miljön att det är fel, du kan förklara vad som är rätt och fel. Om du vill åka bil kan du istället cykla eller om det inte är långt så kan du promenera, då slipper du att förstöra miljön.
En del skulle säga emot mig och tro att jag menar att man inte ska resa alls eller handla. Jag tycker att man skulle kunna ha tygpåsar istället för vanliga plastpåsar. Då kan man använda dem flera gånger och det blir mer miljövänligt. Istället för att resa varje år kan man resa en gång vart tredje år.
Jag föreslår att vi tillsammans ska minska antalet resor och minska nedskräpningen. På det viset kan miljön må bättre.
Text och bild: Doha Younis, 6a Värner Rydénskolan, Malmö

Läs på rasterna – ett måste!

 

Läsning är bra för hjärnan. Desto mer man läser desto smartare blir man. Man lär sig nya ord och ser ord man kan undra lite över.

 

Idag läser skolbarnen för lite. Jag förstår att lektionerna behövs till annat. Jag ser läsningen som en rolig grej och därför tycker jag att vissa raster borde ägnas åt det.

Minst en gång i veckan ska alla elever sitta inne på skolrasten och läsa, till exempel varje tio-rast på onsdagar. Man kan också ta två halva raster, till exempel halva tio-rasten på tisdagar och torsdagar.

För de som inte vill läsa på rasten och till exempel vill spela fotboll istället, så kan de läsa till exempel en gammal fotbollsmatchsrapport.

Text: Linus, 5y Dammfriskolan, Malmö

Längre rast

 

Jag vill att det ska vara mer rast i skolan. Så att vi kan vara mer ute och spela fotboll eller göra något annat. Och vara med sina kompisar som går i åk 7 eller åk 8. Så att man kan hinna mer på rasten. Jag vill ha ungefär 60 eller 70 minuter, lite så.

 

För det första vill jag att det ska vara mer rast för att jag vill spela mer fotboll eller leka mer på rasten och göra något speciellt.

 

För det andra vill jag ha mer rast för att man kan leka med mina kompisar. Om jag får mer rast får jag leka med dem som går i åk 7 eller åk 8.

 

Om vi har längre rast så kan vi ha längre lektioner. Och sluta senare till exempel klockan 15.00 eller 15.30. Eller så kan vi ha 60 minuter rast varje torsdag och fredag. Och ha mindre lektion på torsdagar och fredagar.

 

Avslutningsvis vill jag säga att det ska vara mer rast i skolan. Man kan spela fotboll eller göra något annat. När man har längre rast så kan man leka med sina kompisar som går i åk 7 eller åk 8 man kan spela fotboll med dem eller göra något annat med sina vänner.

Text: T, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

Alla ska få en boll!

 

Alla barn ska springa och hoppa.

Mina muskler blir starka. Kroppen rör sig och man mår bra. När man mår bra så kan man lära sig matte, svenska och NO i skolan.

Text: H, 5B Värner Rydénskolan, Malmö

Nu eller aldrig – rädda jorden!

 

Den 27 augusti fick jag reda på att 30 gigaton koldioxid släpps ut varje år – bara i Sverige! Det motsvarar 7 ton per person. Om man inte stoppar det så kommer jorden att ha så mycket extremare väder på grund av att atmosfären släpper in solljus. Men den släpper inte ut värmen då koldioxid är en så kallad växthusgas. Vi måste stoppa koldioxidutsläppet radikalt. Isarna smälter eftersom ju mer koldioxid du släpper ut desto varmare blir jorden. Om alla isar smälter kommer vattennivån stiga med 2-3 meter enligt FN:s klimatpanel IPCC:s. Detta innebär att på vissa ställen kommer det att vara för mycket vatten vilket skulle göra att Stockholm skulle översvämmas men även Göteborg och Malmö. Hela jorden skulle drabbas!

Vi kan cykla till affären och jobbet istället för att köra bil. För då skulle isarna smälta mycket långsammare på grund av att bilen släpper ut koldioxid. Vi kan köpa närodlat istället för då minskar transporten som släpper ut koldioxid. Kör elbil för då släpps det inte ut så mycket koldioxid. Köpa el från vindkraftverk och vattenkraft istället för att köpa ifrån oljekraftverk och kolkraftverk.

Nu är det dags att ta ställning!

Text: Matteus, 12 år

 

Stoppa elbilarna!

 

Jag tycker att vi ska stoppa elbilar eftersom att de förstör naturen och djuren mår inte bra av det.

Djuren mår inte bra eftersom det går åt mycket energi att tillverka elbilarna. Jag har hört att en vanlig bensinbil kan köra 18 000 mil innan de har släppt ut lika mycket som ett bilbatteri släpper ut vid tillverkningen.

När man tillverkar batterier behövs det även ämnen som lithium och kobolt. Den mesta kobolten kommer från Kongo där arbetarna utsätts för livsfara och dessutom är flera arbetare barn!

Jag tycker att vi istället ska göra om bilarna till biogasbilar. Vi använder bilarna som finns och bygger om motorerna och tanken. Då sparar vi energi och då vårdar vi om miljön.

Dessutom saknas det laddstationer till elbilarna vilket innebär att vi måste lägga mycket pengar och energi på att gräva ner ledningar och sätta upp laddstationer över allt.

Jag har också läst att elbilar sliter mer på däcken än andra bränslebilar.

Därför vill jag att vi ska stoppa elbilarna.

Text: Marcus, 12 år

Stoppa skövling av regnskog

 

Jag tycker att skövling av regnskog ska avslutas.

Min åsikt runt problemet är att det är dåligt att till exempel djur dör och all den fina regnskogen kommer till slut att försvinna.

När regnskogen försvinner dör djur eftersom deras hem försvinner men det är inte bara djurens hem som kan försvinna, det kan även vara människor som kan förlora sina byar eller hus som finns inne i skogen.

I sjukvården kan det vara viktigt att man inte skövlar, eftersom läkande djur och växter, som vi ännu inte känner till, kan försvinna. Dessa djur och växter kan kanske göra så att man inte behöver vara rädd för cancer eller andra skrämmande sjukdomar.

Man skövlar oftast regnskog för att göra möbler eller odla till exempel soya. När man odlar soya brukar man använda bekämpningsmedel. Detta har lett till fler fall av barncancer och att missbildningar har ökat kraftigt säger forskaren Karin Sill och Francisco Contreras.

Det kan bli översvämningar eftersom att rötterna inte suger åt sig vattnet som finns i marken.

Ekosystemet kan kollapsa. Varför?

För att skogen ger ut syre som vi, djuren och växterna behöver.

För att lösa detta tycker jag att man ska sluta skövla. Göra vandringsstigar så att man får se all fin natur. Man kan göra naturreservat.

Av att sluta skövla regnskogen kan man få ett jobb som att vara guide på safari eller ge ut fakta om djur och natur.

Text: Medis, 11 år

Stoppa djurplågeriet i Kina

 

Jag har hört att vattendjur i Kina används som smycken till exempel i nyckelringar som de sätter på väskan.

Jag tycker att det är fel om grodor, ödlor och fiskar ska stängas in i små påsar för att vara små nyckelringar. De får ej mat eller syre.

Jag tycker att djuren ska leva fritt och inte instängda i en påse utan mat eller syre. Det är därför man ska låta djuren vara där de hör hemma.

Låt djuren vara i sin miljö så de ej blir utrotningshotade så att vi kan låta djuren vara och göra någonting vettigt.

Text: Selma, 12 år

Stoppa djurförsök

 

Det är fel att testa produkter på djur oavsett vilket djur det än är.

Sminket, krämen, sprutorna och tabletter kan vara farliga, djuren kan skadas, de lider och dör.

Djur har lika rätt att leva som människor.

Ni tycker kanske att det är bättre att djur dör istället för människor men djur har också känslor, dessutom så kan produkterna vara farligt på djur men inte på människor.

Det är oftast möss man testar smink på. Botox dödar 90 000 möss varje år. Varför kan man inte testa på människor? Jo, för de är rädda att de skadas, men djuren blir tvingade att testa! Jag tycker att människor kan få pengar för att testa produkter, då är det på frivilliga människor.

Text: Mimmi, 11 år

Fiber till alla nu!

 

Alla ska få fiber.

Varför? För då blir det bättre. När alla har fiber då blir det ännu bättre internet.

Som det är nu så kommer inte alla att få fiber för de bor för långt ut i skogen. Min upplevelse är att alla får så länge vi inte bor för långt ut i skogen. Företaget tycker att vi bor för långt ut i skogen för om vi vill ha fiber måste vi betala extra mycket. De vill gräva i vägen, men jag vill att de gräver i skogen. Vi kan såga ner träden till dem.

Vad är då lösningen? Alla ska få fiber oavsett var man bor eftersom:

Det rycker inte när man har fiber för det är så bra uppkoppling och när man inte har fiber då uppdateras allt väldigt sakta. Det tar inte så lång tid att ladda upp ett spel, det är därför det är fiber som är bra. Det tar bara tio sekunder att ladda ett spel.

Därför tycker jag att alla ska ha fiber nu!

Text: Leo, 11 år

Inför läxfri skola!

 

Alla skolor ska var läxfria. Läxa skulle vara olagligt i skolan. Läxa lär man sig ingenting på mer än när man har dem. Läxa gör man på fritiden då ska man göra annat än läxa.

Som lösning på detta problem tycker jag att vi ska ha en timme i skolan där vi gör läxorna i stället för hemma. Man ska inte ta med läxa hem utan istället ha en läxtimme i skolan.

Text: Emil, 12 år

Inför moms på fossila flygbränslen

 

Det släpps ut väldigt mycket avgaser i naturen, bland annat fossila flygavgaser. Detta försämrar miljön och atmosfären väldigt mycket.

Vi måste hitta en lösning!

Jag tycker att man ska införa moms på fossila flygbränslen, så att det blir för dyrt och man måste använda alternativa bränslen. Det släpps ut väldigt mycket dåliga avgaser från plan som försämrar atmosfären och gör klimatet varmare som till exempel gör att isarna smälter. Och i sinom tid kanske havsnivån har stigit så mycket att det blir översvämningar och många länder ligger under vatten.

 

De fossila bränslena släpper ut mycket miljöfarliga gaser som till exempel koldioxid. Alternativa bränslen t.ex. biogas släpper ut väldigt mycket mindre miljöfarliga gaser.

Vi vill att våra barnbarn eller barnbarns barn också ska kunna leva ett bra liv utan att det är någon slags kris till exempel uttorkning som leder till matkris. Om hundra år kan man kanske inte leva på denna planeten längre.

Det kostar för lite med fossila bränslen så man måste införa moms på fossila flygbränslen så att de inte bara tänker på det utan också gör något åt det.

Lösningen tycker jag är att införa moms (skatt) på fossila flygbränslen så att vi tvingar flygbolagen att använda alternativa flygbränslen till exempel biogas. Genom att hitta en bra lösning kan vi minska de farliga utsläppen väldigt mycket.

Text: Hedvig, 11 år

""Gratis för barnen att åka buss

Jag vill att det ska vara gratis att åka buss för barn under 15 år. Det är mycket bättre istället för att gå in i smyg och få skit.
För det första till exempel så har du bråttom till skolan och behöver åka buss sen har man inga pengar i busskortet, sen blir man sen i skolan bara för att man inte har pengar i kortet.
För det andra om man skulle ha varit fattig och måste betala pengarna för maten och hyran, vad skulle man göra då?
För det tredje, om det skulle ha varit gratis att åka buss, då skulle man inte åka så mycket bilar för att man betalar bensin och allt annat och det kostar för mycket att betala för de sakerna till bilen.
Om det skulle varit gratis då skulle ingen åka bil för de betalar inte för att åka bussen. Och då skulle det vara mycket bättre för miljön också.
Jag tycker att i skolan kan de ge kort till varje elev som det står hur gammal man är, vilken skola man går i och vad man heter.
Jag vill att det ska vara gratis buss för de som är under 15 år.
Text och bild: Eysel Sadullah, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

""Cafeteria i skolan

Jag önskar att skolan kan öppna en cafeteria för att om jag har glömt att äta frukost så kan jag köpa ett äpple eller toast där.
För det första vill jag att skolan ska öppna en cafeteria. Jag hoppas att den öppnas så att jag på rasterna kan köpa något nyttigt att äta, så att jag orkar men på lektionerna.
För det andra finns det elever som inte har råd att köpa mat för att äta på morgonen. Det finns också föräldrar som inte tänker på att ge deras barn mat. Tänk så svårt det är att vara hungrig och koncentrera sig när man har lektion.
Jag vill att alla elever i skolan ska rösta kring den här frågan, eftersom vi har ett demokratiskt land.
Avslutningsvis vill jag säga att jag vill ha en cafeteria. Jag vill också ibland att maten ska vara gratis. Och att barn inte behöver gå utanför skolan om de vill handla något som skulle kunna finnas i en cafeteria.
Text och bild: Farije Buci 5b Värner Rydénskolan, Malmö

""Väggen som önskar sig

Jag tycker att om alla skolor har en önskevägg så hjälper det eleverna.
Till exempel om någon vill bli bättre på SO men har svårt att säga det så skriver man bara upp det på önskeväggen och får hjälp.
Jag ska förklara nu hur det fungerar. En vägg där man sätter en lapp och så skriver man det man önskar sig som till exempel att man vill bli bättre på engelska, historia och massor av andra ämnen, men säg det så kan en lärare fråga enskilt vem som vill det och får hjälp. För det finns många som inte vågar säga det.
Kanske önskar man sig se alla partiledare och intervjua dem, det är ett bra sätt alla lära sig. Kanske vill man också åka till riksdagen och få se hur man röstar i riksdagen eller se hur regeringen ser ut. Men kanske också osäker.
Man kan väl lösa det genom att ha önskeväggen och lösa andras problem så att man kan tänka bättre och lära sig bättre. Men uppfylla andras önskan som att bli bättre på lektioner. För tänk på andras känslor, tycker du att det är lite jobbigt?
Tänk på andras känslor hur de känner sig efter, ofta glada efter att ha fått ut det jobbiga.
Därför vill jag att önskeväggen ska finnas för att hjälpa andra att må bättre.
Så att alla ska ha det lika och hjälpa varandra!
Text och bild: Ayat Abdulkarim 5b Värner Rydénskolan, Malmö

""Simma fler gånger i skolan eller med familjen

Min åsikt är att alla barn och vuxna ska kunna simma. Eftersom man kan ramla i vattnet och drunkna. Och det kan hända mer farliga saker för ett barn eller vuxen. Därför måste vi veta att barnen eller vuxna är i säkerhet.
För det första, om någon ramlar i vattnet och den inte kan simma så kan den drunkna. Därför måste alla lära sig eller familjen att hålla koll på barnet så att den kan simma.
För det andra, föräldrarna måste veta att barnet är säker i vattnet. För om föräldrarna lämnar barnet på skolsimningen måste de säga till läraren att hålla koll på barnet.
För det tredje, alla föräldrar måste lära sina barn att simma. De ska åka till simhallen och lära barnet att simma. Jag tycker att vi borde göra val om detta!
Barnen och vuxna och även de som går i pension behöver lära sig att simma! De måste kunna lära sig att simma bröstsim och ryggsim för att veta att barnen eller de vuxna är säkra i vattnet.
Text och bild: Albana Gashi, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

Maten

 

Jag vill att det ska vara godare skolmat i skola. För att jag tycker inte att det är gott. Jag vill att det ska vara gratis frukt i skolan.

 

Alltså det är ibland god mat. Men skolmaten kan förbättras. För att man ska vara pigg i skolan. Man ska må bra. När man har energi så kan man jobba mycket.

Mitt förslag är att skolan anställer nya kockar. Eller så kan kockar bli bättre på att laga mat.

Till sist vill jag säga att man ska ha godare mat i skolan.

Text: Omar Ward, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

""Stoppa kriminaliteten fler poliser

Jag tycker att man ska utbilda fler poliser så att de kan stoppa kriminalitet.
Just nu är de ont om poliser och fler människor har dödats i Sverige och alla människor behöver hjälp. Många affärer blir rånade varje dag. Jag tycker att det inte ska va så dyrt att köpa kameror.
NU SÄTTER JAG NER FOTEN.
Anställ fler poliser. Få dem att gå nattskift och att poliser ska vara på så många platser de kan i Sverige. Snälla för allas säkerhet anställ fler poliser, få dem att gå nattskift och sätt ut dem överallt i Sverige.
Text och bild: Zakaria Nur, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

Mindre prov

Jag tycker att vi ska ha mindre prov för om man har mycket prov blir man trött och hinner inte träna så mycket.
För det första är det alltid jobbigt och tråkigt att göra prov. Ibland kan man glömma att man har prov och då kommer man inte bli godkänd i provet.
För det andra, när man tränar på provet och kommer till skolan då kommer man glömma lite när man har mycket prov. För man hinner inte typ en efter en.
Text och bild: Hanin EL-sayed, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

""Viktigt att rösta!

Jag tycker att det är viktigt att rösta på det parti man tycker är bäst för det svenska samhället. Sverige måste ha en statsminister som bryr sig om sin befolkning.
Jag tycker det är viktigt att alla ska rösta för att man ska kunna delta i det svenska politiska samhället. För att Sverige ska vara ett demokratiskt land så är det extra viktigt att alla röstar och får ta del av den svenska politiken. Detta är ett sätt att alla invånare i Sverige får sin röst hörd.
Om folket i Sverige slutar rösta i framtiden så innebär det att vi inte får vara med att påverka landets politik. Då får vi inte vara med och bestämma om hur vårt framtida Sverige ska styras. Detta kan leda till att Sverige blir allt mer en diktatur.
Eftersom vi har ett demokratiskt land så tycker jag det är extra viktigt att alla som vill rösta ska få chansen att rösta. Ett exempel är våra pensionärer, det finns de som vill rösta men inte kan ta sig till vallokalerna. Då kanske man ska hitta ett sätt att underlätta för våra äldre att ta sig till vallokalerna. Man kanske kan bidra med körning fram och tillbaka så att de kan rösta. Ett annat sätt kan också vara att man går hem till pensionärerna så att de kan rösta hemifrån utan att behöva lämna sitt hem.
Jag tror starkt på att om detta problem hade gått att lösa så hade fler av det svenska folket röstat, då hade vi kunnat få ett mer rättvist och demokratiskt land.
Text och bild: Albesa Halimi, 5b Värner Rydénskolan, Malmö

""Skulle du kunna tänka dig att äta mindre kött?

Jag vill verkligen att vi ska äta mindre kött. I Sverige slaktas det 100 miljoner djur per år. Det är många djur som lider för att vi ska kunna bli mätta. I Sverige slaktas djuren på ett väldigt hotfullt sätt. Grisarna till exempel slaktas väldigt hotfullt.
91 % av befolkningen äter kött. 2005 var det 97 % av befolkningen som åt kött. Det räcker med att vi tar mjölk från kon samt att vi tar ägg från hönsen.
Detta problemet kan vi lösa genom att äta mindre kött. De flesta av oss äter kött på högtider, inbjudningar och fester. Jag tycker att vi ska äta grönsaker istället för att äta kött.
Vi måste börja äta mer grönsaker. Om du har ett gott hjärta stoppa slakterier, så att djuren ska kunna leva. Djuren har rätt och leva stå upp för djurens rätt.
Text och bild: Rahma Kiswani, 6b Värner Rydénskolan, Malmö

""Män och kvinnor ska ha samma rättigheter

Jag vill att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, eftersom män brukar få mer lön i vissa yrken än vad kvinnorna får. Män får också mer lön när de jobbar som lärare eller läkare och så vidare.
Det finns många länder där de diskriminerar kvinnor vilket betyder att de behandlar dem orättvist. I vissa länder så har män mer makt än kvinnorna och det är inte okej.
För det första tycker jag att män och kvinnor ska ha lika mycket lön, eftersom de har lika mycket rättigheter, dessutom tycker jag att alla är lika värda. För det andra så tycker jag att om man behandlar kvinnor orättvis då är det ingen demokrati.
Det här problemet kan lösas väldigt enkelt genom att människorna eller chefen ger lika mycket pengar i lön till kvinnorna som de ger till männen. Det här problemet kan lösas också väldigt lätt genom att människorna i världen ger lika mycket rättighet till kvinnor som de ger till män.
Det här är mitt förslag: kvinnor och män ska ha samma rättighet i samhället.
Text och bild: Kunabawi Naesae, 6b Värner Rydénskolan, Malmö

""Öka säkerheten i skolan!

Barn lär sig och utvecklas bättre i en trygg miljö men tyvärr så ser inte verkligheten ut så i våra skolor.
I många nyheter har man hört om inbrott, brand, hot eller våld i skolmiljön. Sådana händelser tycker inte jag är okej någonstans och därför vill jag att det aldrig sker igen. Jag vill att man ökar säkerheten i skolorna så att alla kan känna sig trygga och inte bekymra sig över att något kommer hända i skolan.
För det första kan man sätta fler övervakningskameror i skolan för att få information om vem, vad och när en händelse sker. Nackdelen kan vara kränkande för den individuelles liv eftersom man är under
övervakning konstant under skoltiden.
För det andra är att säkra skolbyggnaden med staket/murar ifall man inte redan har det. Är det så att man redan har något slags staket runt skolan så går det alltid att förbättra. Man kan till exempel bygga så att staketen/murarna blir lite högre. Det är för att hindra inträde av folk som inte är välkomna i skolområdet både under skoltid och efter skoltid. Nackdelen är tyvärr är kostnaden av detta bli väldigt hög vilket kan påverka skolbudgeten. Men ifall att det blir inbrott flera gånger så blir kostnaden ännu högre än säkerhetsåtgärderna.
För det tredje kan man anställa en vakt som befinner sig i närheten av skolan för att övervaka skolområdet. Detta är för att hindra tragiska händelser.
Det sista är att installera bättre högtalare och anropsapparater som kan hjälpa barn att komma ut från skolan vid inbrott eller brand. Nackdelen är en extra kostnad eftersom alla skolor redan har alarm.
Alla mina förslag är till för att skapa trygga ramar kring skolan för att säkra barnens trivsel och utveckling i skolan och i slutet måste vi alla samarbeta med varandra för att motverka otryggheten. Det rör vår säkerhet och våra liv.
Text: Selma Laouar, 6a Möllevångsskolan, Malmö
Bild: Raquel Mulinari Brunnström

""Stoppa rasister!

Min insändare handlar om rasister. Jag stör mig på att de behandlar människor olika. Till exempel att mörka inte får samma jobb eller att kvinnor med sjal inte får vissa jobb. Jag vill att alla ska kunna jobba oavsett om det har sjal eller är mörka, eller tvärtom.
Jag stör mig på att rasister inte låter människor som ser olika ut jobba och få sin lön till sin familj så att de klarar sig i livet (framtiden). Jag tycker inte om att det finns rasister i SD då det är ett tecken på att det kommer att hända något farligt under de närmsta fyra åren. Jag gillar inte heller att ledaren i SD vill samarbeta med moderaterna, de vill bara ha mer röster så att de kan vinna och bli större.
Min lösning på detta problem är att det ska finnas mera poliser som kollar upp vad rasister gör, om man inte kan så har jag en lösning på detta. Det är att när en människa får syn på en rasist så tycker jag att man ska ringa polisen så fort som möjligt och inte ignorera rasisterna. Jag vill inte att rasister ska finnas för att de behandlar olika människor dåligt. Till exempel beroende på vilken hudfärg man har eller att man inte kan få jobb bara för att man har sjal.
Min andra lösning på problemet är att visa respekt mot varandra och inte reta varandra om utseendet eller hur man talar språket, för att kunna respektera varandra måste vi jobba och samarbeta som ett team.
Text och bild: Albina, 6a Värner Rydénskolan, Malmö

""Ta med egen mat

Många äter inte mat i skolan. Jag tycker att man borde få ta med egen mat till skolan. För att då får man bestämma själv vad man är sugen på. Det ska vara valfritt.
Text och bild: Sara Avdiji, 4z Dammfriskolan, Malmö

""De kör som dårar!

Vi vill ha trafikljus på Mariedalsvägen. De kör som om det vore en mördare efter dem. Man kan nästan inte gå över vägen utan att ta en risk.
Text och bild: Frans Löfgren Svennson, 4z Dammfriskolan, Malmö

""Mer SPRÅK i skolan

Vi tycker att barn ska lära sig mer språk i skolan. Och att det ska finnas en lärare i skolan som ska kunna många språk och kunna översätta. Vårt förslag är att man kan ha ett språk om dagen, då lär man sig fem språk.
Text och bild: Nour Zantout och Lily Miranda på Dammfriskolan klass 4z

""Sluta kasta skräp

Skräp kan finnas överallt i samhället och är farligt för vårt liv. Skräp kan finnas i havet, på gatan och över allt där du är. Om skräp finns överallt i samhället kan det orsaka sjukdomar, och det är inte bra för samhället.
När folk kastar sitt skräp på gatan är det respektlöst och dessutom är det farligt, för att vem som helst kan bli sjuk av det.
För det första kan man bli sjuk och dessutom är det dåligt att man kastar skräp på gatan. För det andra bli vårt samhälle smutsigt och inte rent. Vi vill att vårt samhälle ska vara rent och fint.
Vi vill inte ha ett samhälle där det finns skräp med råttor och massa insekter. För det tredje kostar det mycket pengar att man ska rengöra samhället samt att det inte är bra för miljö.
En del skulle säga emot mig och menar att skräp inte är ett stort problem eftersom det finns människor som städar bort det. Det de inte tänker på är att pengarna som skulle användas för renhållning skulle kunna användas till något annat som vi behöver. Man skulle kunna använda det för barn- och äldreomsorgen. De tänker också på att det finns sjukvård som man kan få hjälp av. Problemet här är att om många människor bli sjuka samtidigt kan inte sjukvården hjälpa dem.
Vi vill att vårt samhälle ska bli rent och fint genom att vi löser detta problem. Vi kan lösa detta problemet enkelt genom att ni kastar skräp i skräpkorgen. Vi kan också lösa detta problemet genom att ni skriver på ett papper och sätter det på skräpkorgen, så att de andra kan se att man ej får kasta på marken utan i skräpkorgen. I annat fall kan den personen som har slängt skräpet få betala böter.
Låt oss tänka på miljön, trivseln och ekonomin. Alla vi kan ta ansvar för vårt samhälle så att det blir rent och fint.
Text och bild: Idil, 6b Värner Rydénskolan, Malmö

""Sluta mobba!

Mobbning handlar inte bara om att bli slagen, det handlar också om att man blir kränkt och retad för det de har på sig och hur de ser ut. Varför vågar inte de prata med lärarna eller en vuxen?
Jag tycker inte om mobbning, det känns inte alls bra att veta att det finns över hundra barn som är mobbade och just nu också blir det.
Barn blir inte bara mobbade i skolan, de blir det också på deras gårdar och andra platser som de befinner sig på. Jag tycker att alla barn som är mobbade borde stå upp och säga ifrån, säga att de är trötta på att alltid bli sparkade, slagna och retade för hur de är eller ser ut.
Barn blir inte bara mobbade i skolan, de blir det också på deras gårdar och andra platser som de befinner sig på. Jag tycker att alla barn som är mobbade borde stå upp och säga ifrån, säga att de är trötta på att alltid bli sparkade, slagna och retade för hur de är eller ser ut.
Varför finns mobbning och varför ska man mobba någon, alla vi är ju lika mycket värda. Jag vet att det kan vara svårt för barnen att säga ifrån och säga till de som mobbar att de ska sluta, men försök att säga till dem att prata med dem och låt dem känna att de har gjort fel.
Läraren eller den vuxne som man har berättat det för borde prata med barnen som mobbar. Det finns flera barn som inte bryr sig om att vuxna människor säger till dem, då brukar vuxna prata med barnens föräldrar och säga vad de gör.
Alla barn som mobbar borde få en konsekvens, kanske borde man prata med socialen om varför barnen gör sånt här på skolan. Eller så kan de stanna och städa matsalen eller klasserna efter skolan, det borde man få som ett “straff”.
Jag önskar att mobbning inte fanns och att alla vi på den här jorden kunde älska varandra. Jag tycker om alla och jag bryr mig inte vad de har på sig för att det är inte det som gör dig bra, det är hur du är mot andra.
SLUTA HATA OCH BÖRJA ÄLSKA!!
Text och bild: Asil Iskander, 6b Värner Rydénskolan, Malmö
""

Kultur, tradition och religion

I samhället så har vi många olika kulturer. Om man har tillhört en familj som levt i samhället under många år så är chansen stor att man delar flera kulturella saker. Om man är ny i samhället så är det inte alls säkert att man delar med sig om sin kultur, för då så kan man inte svenska och kan inte tala med någon.
I kulturer så beter man sig också på olika sätt till exempel hur man hälsar, äter och när man kör bil. Hur vi kommunicerar med varandra till exempel vad vi har för språk och på vilka sätt vi använder kroppsspråket. Dessutom hur vi lever våra liv, vad vi äter och vad vi gör på fritiden.
Men hur ska vi kunna lära känna varandras kulturer? Jo, vi kan bjuda på mat, de kan testa kläder, visa hur vi firar våra traditioner och massa annat. Vi skulle kunna bjuda in till exempel våra grannar eller vänner som är från andra kulturer. Vi skulle också kunna lära känna deras kulturer. Allt detta gör vi med all vår respekt!
Jag vill verkligen att detta ska förändras för att det finns folk som inte är intresserade av detta. Det är bra att folk får veta om andras kulturer, dessutom så får jag veta mer om folks kulturer också. Själv tycker jag att det är intressant att veta om folks traditioner och kulturer, och så vidare. Då så får jag information om andras traditioner och annat.
Text och bild: Noor Al-waeli, 6B Värner Rydénskolan i Malmö
""

Mer roligt på lektionerna

Det är så tråkigt på lektionerna. Lektionerna borde vara utomhus på skolgården. Eleven kan då känna frisk luft och må bättre.
Text och bild: Ranim Rabi, 4z Dammfriskolan, Malmö

""Barnarbete ska få ett slut!

Barnarbete uppkommer mest i Asien, Afrika och Latinamerika. Dessa barn som är 5-17 år gamla får arbeta. En av de mest vanliga orsakerna att barn arbetar är fattigdom. Landet kanske inte har tillräckligt med människor som jobbar och behöver mer. De väljer att göra så att barn arbetar för att göra landet “rikare” och tjäna in mer pengar. Vissa barn arbetar också för att överleva fattigdom.
Jag tycker verkligen att barnarbete inte ska finnas någonstans i världen. Att barn skadar sig för att till exempel använda kemikalier till våra kläder borde vara helt förbjudet. Dessutom tjänar barnen bara en fjärdedel av det de jobbat för. Sist men inte minst tycker jag att vi borde sluta vara själviska och tänka hur dessa barnen har det, vi måste göra en förändring.
En del av er skulle säga emot mig och tro att jag menar att dessa barn ska leva i fattigdom. Detta problemet kan lösas med att vi donerar pengar och har mer resurser till exempel någon aktivitet till barn i de här länderna. Man kan även skänka bort leksaker/kläder man inte använder längre som är i gott skick. Jag föreslår alltså att vi skaffar mer resurser, aktiviteter och fritid till dessa barn. Alla barn har rätt till skola, fritid och lek.
Text och bild: Dunja Boukriss, 6a Värner Rydénskolan, Malmö

""Hur ska skolorna förbättra sig?

Jag tycker att vi inte ska ha en timme mer lektion. För att barnen kommer att bli trötta och för att de inte kommer att orka komma till skolan mer, dessutom kommer inte läraren att orka komma till skolan och de kommer inte vilja jobba mer som lärare.
Jag tycker att det ska finnas mer klasser för att alla barn ska få gå till skolan och lära sig. För det är inte rättvist att några går till skolan men inte andra. Jag tycker också att det ska vara rättvisare betyg och att det ska finnas mer idrott i skolan.
Det är bra att man ska vara trygg och lugn i skolan. Jag tycker att det ska bli fler lärare i skolan. För att om det fanns tre lärare så kunde de hjälpa barnen lite mer och då får läraren inte gör allting själv. Jag tycker inte att barnen ska få betyg i årskurs 3.
För om det är några som är nya eller inte kan så bra svenska då kommer det inte att bli bra. Jag tycker att lärarna ska få högre lön.
I skolorna så behövs det fler lärare, om man ger högre lön så kommer flera människor att vilja arbeta som lärare.
Jag vill att konsekvenserna ska vara högre om man börjar bråka. Eleverna kommer antagligen inte bråka då. Jag tycker att det ska finnas lärare som löser bråk och lärare som undervisar eleverna, om en lärare undervisar eleverna och löser bråk så kommer det ta från vår lektion.
Jag tycker att det också är bra att alla elever leker med varandra så att ingen känner sig utanför. Det är bra att ta hand om barnen. Det är bra att alla får klara sig i skolan, oavsett var de bor, alla behöver klara sitt språk.
Text och bild: Leyan Mustafa, 6a Värner Rydénskolan, Malmö

Fler lärare i Sverige

 

Det finns inte så många lärare i Sverige, för att de har blivit matta på att de ska göra allt i arbetet så de lämnade sitt jobb och hittade ett bättre jobb. De lämnade jobbet på grund av att de inte fick hjälp, deras rektor kunde inte anställa fler lärare på grund av att inte många lärare ville jobba som lärare längre.

 

Lärarna vill hjälpa eleverna men de kan inte hjälpa alla på grund av att många behöver hjälp, speciellt de som är nyanlända. Det är också svårt för lärarna för att de ska hjälpa eleverna att komma på högre nivå.

Jag har själv varit på en låg nivå i 4:an men jag satsade hårt på skolan och kom upp på hög nivå. Det man måste göra för att komma upp på hög nivå är att läsa varje dag och repetera vad du har läst.

Lösningen till att lärarna ska börja jobba igen som lärare är att höja deras lön eller så får de anställa fler lärare, för att det går inte att jobba på det här sättet.

Text och bild: Adam, 6b Värner rydénskolan, Malmö

""Utegympa på skolgården

Vi skulle gärna vilja ha ett utegym på skolan för att klassen spelar hela tiden fotboll på rasterna.
Om vi gör andra aktiviteter på ett utegym på skolgården, sådant som finns för vuxna, kanske vi inte bara spelar fotboll alla raster utan gör andra roliga saker också. Vi kommer att bli mera stresståliga om vi rör på oss mer regelbundet och vi kommer att orka mer.
När vi kommer till skolan är vi trötta, lata och utmattade. Om vi får ett “Utegym” i skolan kommer det att bli enklare att lyssna och fokusera på lektioner. När vi tränar frisätts dopamin och så bildas det mer celler i hjärnan. Att träna regelbundet påverkar minnet, inlärningen och koncentrationsförmågan.
Text och bild: Matila Lloyd Celind och Gedir Aredi, 5z Dammfriskolan, Malmö

""Sluta mobba!!

Jag har varit med om mobbning i nästan fem år. Jag hatar verkligen mobbning och tycker det är riktigt onödigt. Flera tyckte att jag var ful och accepterade inte den jag var, hur jag klädde mig och så vidare. Jag har ett mål i mitt liv och det är att bli godkänd i olika ämnen i skolan.
Jag var själv på rasterna hela tiden. Att vara mobbad känns riktigt jobbigt och det är som att komma till skolan och känna att något väldigt väldigt jobbigt kommer att hända. Jag spydde flera gånger för jag tvingade mig själv att gå till skolan för jag trodde att jag någon gång skulle kunna skaffa mig en vän, men en vän kunde jag inte ens få. Jag såg hela tiden en grupp som satt och snackade skit om mig, jag såg att de skrattade och kollade på mig.
De slängde slime, vatten, tog mina glasögon och gömde dem i andra väskor och min hårborste hade de lagt i toaletten. Att vara mobbad har inga fördelar, man blir bara mer och mer sårad. Jag kunde inte prata med nya människor på fyra år, för att jag blev så mobbad att de förstörde allt! Jag var den allra mest sociala tjejen i familjen och i skolan, men sen förändrades allt på bara några månader …
Varför finns mobbning?
Mobbning brukar finnas för personen som mobbar kanske själv blivit mobbad och tar ut sin ilska på andra. Jag är inte direkt expert på mobbning men jag själv har gått igenom det och försöker ge alla råd. Jag vill visa med denna texten att mobbning löser inget!
Hur kan vi stoppa mobbningen?
Ibland finns det inte många val i livet, men om världen verkligen vill att folk ska sluta mobbas ska det finnas några saker jag tror kan funka.
För de första: föräldrarna ska anstränga sig mera. För det andra: lärarna ska kolla och hjälpa alla barn som behöver hjälp! För de tredje: barnen ska sluta mobba och inse att de förlorar på det. För det fjärde: gå till lärare eller någon du kan berätta för.
Text och bild: Momtaz Nabi, 6B Värner Rydénskolan i Malmö

""Inga fler Rasister

Sverigedemokraterna är ett parti som vill förstöra landet och de vill ta ut alla invandrare och det kallas för rasism. De är det tredje största partiet. Om de vinner valet så kommer de att förstöra för alla invandrare som har flytt till Sverige på grund av krigen som förs i de länder som är fattiga.
Jag tycker att alla människor som bor här i Sverige ska rösta för att hjälpa oss invandrare så att vi inte behöver flytta från landet, en lösning på detta problem är att alla ska rösta på de andra partierna som är bättre som till exempel Socialdemokraterna. En annan lösning för detta är att Sverigedemokraterna inte ska få vara med i riksdagen och valet.
Det är vi folk som får vara med och bestämma i landet och det här kallas för demokrati. Det är vi som bestämmer om vi ska ha dem eller inte. De säger att de vill förbättra många saker, det är det de säger, de kommer inte att stå för detta, eftersom att det enda de tänker på är att ta ut alla invandrare. Det tycker jag är dåligt därför att folk har flytt hit på grund av kriget. Så om de tar ut invandrarna då kommer de leva i krig och då kommer de inte ha någon framtid.
Jag tycker att ingen ska rösta på Sverigedemokraternas parti eftersom de hatar oss invandrare och tror att alla är lika på det sättet att invandrare mördar, stjäl, alltså att alla invandrare är kriminella. De vill också att Sverige ska lämna EU och det är inte bra, eftersom att EU hjälper oss alla som bor här i Sverige. Ledaren för partiet heter Jimmie Åkesson och i möten säger han att han vill förbättra skolorna med mindre klasser och att han ska förbättra detta och detta men han säger inte då att han vill ta ut alla invandrare och så vidare.
Text och bild: Dania, 6b Värner Rydénskolan, Malmö

""

Flera maträtter i skolan!

Jag tycker att det ska finnas flera olika slags maträtter i skolan så att vi kan få smaka på olika mat och så att alla elever äter mer mat och orkar mer i skolan.
Jag tycker att man ska kunna få välja mellan flera olika maträtter när man äter lunch i skolan. Jag tycker att det är bra att ha olika mat för att om man äter för mycket av samma mat så tröttnar man på det och man vill inte ha mer. Om man äter flera olika sorters mat får man också fler vitaminer och mineraler i sig som är väldigt bra för kroppen. Äter man för mycket av någon mat så mår man inte bra och äter man för lite av någon mat mår man inte heller bra. Jag
tycker också att vi borde har mera kött i skolmatsalen för att jag tycker att vi får för lite kött och för mycket grönsaker.
Text och bild: James Cook, Forssjö skola, Katrineholm

""Längre skoldagar!

Längre skoldagar och fler raster. Jag tycker att vi ska ha längre skoldagar för att man lär sig mycket mer då.
Om man har längre skoldagar då kanske man kan ha en liten 30-minuters paus då man kan vila och sen börja jobba igen. Man ska också ha längre raster så att man blir av med energi. När man lär sig mycket och
kan mycket då får man bra betyg och då kan man gå på de skolor man vill när man blir äldre. Därför vill jag ha längre skoldagar.
Text och bild: Hjalmar Englund, Forssjö skola, Katrineholm
""

Stoppa nätmobbning!

Vi tycker alla ska hjälpas åt att stoppa nätmobbning! Nätmobbning är lika allvarligt som vanlig mobbning. Därför vill vi att alla som kan hjälper oss att sprida hashtaggen #snällanätveckan.
Mobbning är något väldigt dåligt som kan göra människor väldigt illa. Att mobba någon på nätet är lika allvarligt och dåligt som att mobba någon i skolan eller på fritiden.
Vi vill stoppa nätmobbningen. Därför har vi skapat “Snälla nätveckan”. Vi har bestämt att Snälla nätveckan ska vara varje år från den 17/5 till och med 24/5. Den ska vara till för att stoppa nätmobbning och näthat.
Just den här veckan ska man ge extra många lajks och snälla kommentarer i sociala medier – till alla, och inte bara till vissa. Man ska vara snäll mot alla man spelar spel på nätet tillsammans med, och inte till exempel blocka eller stänga ute vissa kompisar. Man får aldrig skriva dumma saker i spelchatts eller i kommentarer på till exempel youtube.
Om någon skriver något elakt till en ska man inte svara, då ska man visa en vuxen och be om hjälp. Om man märker att någon i en chatt, till exempel, är dum mot någon annan så ska man säga till den att det inte är okej och att man inte får vara med om man fortsätter att skriva elaka saker till någon annan.
Vi vill att denna hashtag sprids i hela landet så att alla, både vuxna och barn, börjar tänka på hur man är på nätet och att mobbing är lika dåligt, sårande och farligt på nätet som i verkligheten. Så hjälp oss att sprida detta. Hjälp oss att stoppa nätmobbning och näthat i sociala medier och i spel!
Text och bild: alla elever i klass 4D Forssjö skola, Katrineholm

""Mindre dataspelstid!

Vi vill att barn inte ska spela så mycket dataspel hemma från måndag till torsdag. Om man spelar mindre på kvällarna kan man koncentrera sig bättre i skolan. Mammor och pappor måste hålla koll så att man inte spelar för mycket.
Text: Jason Cook, Viggo Hultin, 4d Forssjö skola, Katrineholm
Bild: Jason Cook

""Laga växthuset!

Jag tycker att vårt växthus på Tegelvikens skola borde lagas.
För att många har kastat sten på växthuset så det ser fult ut. Om växthuset är trasigt kanske det är många barn som väljer andra skolor. Det tycker jag är fel. Plus att man kan typ inte se vad det är för grönsaker när fönstren är trasiga. LAGA VÄXTHUSET NU!
Text och bild: William Wilhelmsson, 3b Tegelviken, Eskilstuna

""

Fler långdagar

Vi vill ha fler långdagar i skolan.
Vi vill ha fler långdagar för vi har bara två långdagar i veckan. Och vi har bara lektion till klockan två. Vi lär oss bättre om vi får fler långdagar i veckan. Har vi fler långdagar i skolan så får vi chans att lära oss mer matte och svenska.
Snälla ge oss fler långdagar så blir vi smartare.
Text och bild: Nathalie Berg, 3b Tegelviken, Eskilstuna

""STÖK HÖK

Vi tycker att det är för lite utrymme i kapprummet.
Vi skulle behöva ett större kapprum. Vi får inte plats med väskorna. Så vi måste hänga på någon annans krok. Allas skor får inte plats på skohyllan. Det blir stökigt och svårt att hitta sina kläder och saker. Ge oss ett större kapprum nu så att alla saker får plats och vi slipper bli osams!
Text och bild: Samanta Dinda, 3b Tegelviken, Eskilstuna

""Mera idrott i skolan!

Jag tycker att vi ska ha mer idrott på skoltid.
Om vi har mer idrott på skolan så jobbar vi bättre på lektionerna. Mer idrott gör också att barnen blir gladare.
Om vi har mer idrott gör det att man får bättre kondition så att man orkar mer.
Det är för många barn som rör sig för lite därför måste vi ha mer idrott på skoltid.
Det är för lite idrott på schemat, mer idrott på schemat nu!
Text och bild: Felix Brutemark Westlund, 3b Tegelviken, Eskilstuna

""Ge oss fräschare skoltoaletter!

Jag tycker att våra toaletter är fula och luktar äckligt, därför går jag inte på toa i skolan.
Toaletterna måste städas bättre, för då mår vi bättre!
Vi vill ha fräschare toaletter för att vi ska känna oss bekvämare och fler kan gå på toa.
Om toaletterna blir fräschare då skulle vi tegelvikare känna oss tryggare.
Om vi kan få fräschare toaletter så slipper vi hålla oss.
Snälla ge oss fräschare toaletter!
Text och bild: Wera Wennström, 3b Tegelviken, Eskilstuna

Nya bänkar!

Vi behöver nya skolbänkar för att våra är ruttna och slitna och det gör ont när man sitter på bänken. Vi vill ha nya skolbänkar!
Text och bild: Simon, klass 6 Hammargärdets skola, Eskilstuna

""Linjer

Vi vill ha linjer på fotbollsplanen för att det ska bli bättre spel och tydligare när fotbollen går ut och så vidare. Det ska vara satta regler så att det inte blir bråk.
Text och bild: Maja och Saga, klass 6 Hammargärdets skola, Eskilstuna

""Nu måste det hända något!

Vi vill ha både nya duschar och draperier för att det är för få duschar och man kanske inte vill duscha offentligt. Vi har fyra duschar och vi är ungefär 100 stycken elever. Ungefär varje år har vi frågat om vi kan fixa draperi och fler duschar men det har inte hänt något!
Text och bild: Moa och Matilda, klass 6 Hammargärdets skola, Eskilstuna

""Vi vill ha en cykelbana!

Vi vill ha en cykelbana här. Vi har ingenting här och det skulle vara perfekt att ha en cykelbana. Vi har pratat om det men det händer inget!
Text och bild: T.B, klass 5 Hammargärdets skola, Eskilstuna

""Mat som barn vill ha!

Vi vill ändra på skolmaten för att det är inte så många elever som äter tillräckligt. Vi vill ha mera köttbullar, spagetti, pannkaka till exempel. Vi vill också att det är lite ”finare” alltså att det är lite mer färger och lite mer uppmuntrande. Det är viktigt att elever och lärare får i sig mycket energi. Ibland så får vi vegetariska hamburgare och då äter de flesta bara brödet eller en macka, och det blir för lite mat för att orka gå hela dagen i skolan.
Text: Isabelle Kock och Rebecka Eklöf, 4d Forssjö skola, Katrineholm
Bild: Rebecka Eklöf

""Skoltaxi till alla!

De flesta barn får åka skoltaxi till och hem från skolan. Men vissa barn får inte åka skoltaxi för att de är för stora och för att de bor för nära skolan. Det är orättvist! För vi tycker att det är lite långt att gå eller cykla för många barn. Vi tycker att alla barn ska få åka skoltaxi.
Text: Elsa Andersson och Saga Norén, 4d Forssjö skola, Katrineholm
Bild: Elsa Andersson

""Vi vill ha ett badhus!

Vi vill ha ett badhus i Forssjö. Det finns inte några badhus i Forssjö, och det blir tråkigt att bada i sjön, särskilt när det är kallt ute och man vill bada. Vi vill att kommunen ska bygga ett badhus nära skolan så att vi kan gå på simskola där.
Text: León Aronsson och Peter Lampa, 4d Forssjö skola, Katrineholm
Bild: León Aronsson

Västerbottens-Kuriren

""

Krockproblem

På Storsjöskolan i Holmsund finns det en stor sten i ena hörnet av skolan. Där är det många som krockar med cyklarna för att det finns en sväng där man antingen kan svänga vänster eller fortsätta framåt.
Cykelvägen går så nära skolans hörn att man inte ser ifall man kommer att möta någon efter hörnet. Det är väldigt lätt att det blir en stor krock om man kommer med hög fart där. Det brukar även åka motorcyklar där och bilar.
Vi vill göra något åt det här så att vi slipper krocka. Hur kul är det att börja skoldagen med att krocka och kanske få sår som blöder och svider? Vi vill ha en tryggare väg till skolan.
Det borde sättas upp en spegel i hörnet av skolan så att man kan se runt hörnet om någon kommer. Då ser man varandra lättare och undviker krockar. Eller så kan man dela upp vägen i två delar så att man åker till skolan på en sida och hem på en annan. Eller kanske sätta upp staket. Vi tycker i alla fall att någon borde göra något åt det så att man slipper krockar.
Text: Lova Stenman, Ludvig Hernestål, Viktor Winberg, Edwin Selling, 5d Storsjöskolan, Umeå
Bild: Lova Stenman

""Bort med skolmobbningen

Det finns många barn i Sverige som blir mobbade varje dag i skolan. Om du har varit med om det vet du hur det känns.
Mobbning betyder att en eller flera personer kränker en person. En kränkning kan vara att man kommenterar en person på ett dåligt sätt. En kränkning kan också vara att några ignorerar vad någon säger. Mobbning sker ofta i grupp.
Om man blir mobbad så vill man inte komma till skolan utan då vill man stanna hemma. Det är inte kul att vara utanför. Alla barn har rätt att känna sig trygga i skolan. Alla barn som går i skolan har rätt att känna sig trygga varje gång de går till skolan.
“Barn mår inte bra i ensamhet.” I Sverige är mobbning olagligt. Om man blir mobbad så är det bästa tipset att våga berätta för en lärare förälder eller en kompis man kan lita på. Om man blir mobbad kan man också höra av sig till BRIS. BRIS är en förening som jobbar mot mobbning och för barnens rättigheter. Vi vill att alla barn i Sverige ska känna sig trygga när de ska gå till skolan.
Text: Victor Holmqvist, Hugo Thorneus och Elias C, 5d Storsjöskolan, Umeå
Bild: Hugo Thorneus.

""Mindre skräp på skolgården

På Storsjöskolan i Holmsund är skolmiljön inte så bra. Det är människor som kastar skräp till exempel plastpåsar, cigaretter och godispåsar på skolgården. Det är oftast de på högstadiet. Det brukar hända ofta, ungefär varje vecka. Vi skriver det här för att vi vill leva i en ren skola. Vi tycker att lärarna ska bli mycket hårdare mot eleverna, med vad man får och inte får slänga i naturen. Om vi hade en bättre skolmiljö skulle det vara lättare att trivas här. Det är skräpigt på vår skola och det är några som tycker det. Vi tycker också att det på den här skolan ska vara mer noga med att slänga skräp i papperskorgar. Hur ska vi lösa det här? Jo, vi vill lösa det här genom att skaffa mer papperskorgar och att fler tar mer ansvar.
Text: Alvin, 5d Storsjöskolan, Umeå
Bild: Hugo. M, Ossian, Alvin och Felix

""Ge inte barnen skräp

Fler barn har blivit mindre nöjda med sin skolmat – eller har de blivit mer kräsna? 8 av 10 elever tycker att maten borde ändras men det är några som har en annan åsikt. Vi tycker att alla barn ska ha mat som
de tycker om, men den ska inte vara för onyttig. Man borde dela upp själva maten och grönsakerna. Fredagsmat på skolor brukar ofta vara lite lyxigare. En lösning är att eleverna får vara med och bestämma skolmaten.
Text och bild: Eliaz Pettersson och 3 anonyma, 5d Storsjöskolan, Umeå

""Mobilerna på rasterna!

Vi vill använda mobilerna på rasterna. De äldre klasserna som 6:an och uppåt får ha mobilerna men inte de som går i 5:an och neråt. Vi undrar varför? Vi har försökt att prata med lärare men de lyssnar inte. Det borde vara lika i hela Sverige! Man kanske kan ha mobiler vissa raster eller dagar?
Text: Ellie, Wilma, Astrid, Alvin och en anonym, 5a Storsjöskolan, Umeå
Bild: Wilma

""

Knivarna ska vässas!

Vi tycker att knivarna i matsalen är jätteslöa. När till exempel pannkaka och kött serveras i matsalen så tycker eleverna att det är svårt att skära.
– Knivarna i matsalen är sämst, säger Maja och Leo i klass 5a.
– De hade kunnat vara bättre, säger Eliaz och Miranda i klass 5d.
Eleverna har också tagit upp det i Elevrådet men inget har hänt.
Man kanske kunde ha vassa knivar till kött och annat som är svårt att skära. På vissa skolor har de vassa knivar och det borde vara så överallt.
Text: Ellie, Wilma, Astrid, Alvin och en anonym, 5a Storsjöskolan, Umeå
Bild: Ellie

""Världen är i kaos!

Världen är i kaos, människor skräpar ner, isen smälter och det är avgaser i luften.
Folk måste faktiskt tänka efter och sluta skräpa ner, sluta slösa vatten och åka mindre bil. Det förstör faktiskt för naturen och för djuren. Tänk på vår framtid, om det fortsätter så här blir världen en enda soptipp.
Wilma 11 år tycker att det är onödigt med nedskräpning för det förstör miljön. Vi frågade också läraren Christer om vad han tycker om de som skräpar ner i naturen:
– Det är inte bra, det är viktigt att ta hand om naturen så vi ska få leva länge på jorden.
Så snälla tänk efter och hjälp miljön för allas skull.
Text: Leo Wanstål, Maja Förste, Maja Brännström och en anonym, 5a Storsjöskolan, Umeå
Bild: Leo Wanstål

""Tankar inför valet

Inför valet på söndag: även vi barn blir påverkade av detta.
Nu den nionde september så händer det något som det cirkulerat mycket runt om på sociala medier och på tv, det är nämligen dags för val. Vart fjärde år så röstar vi i Sverige fram ett parti vi vill ska styra Sverige genom demokrati. Demokrati innebär att allas åsikt räknas, och här i Sverige så har alla svenska medborgare som är över arton år rätt att rösta. Vi har olika partier där alla har egna politiska synsätt och hjärtefrågor. Det kan vara allt från skatt, miljö, skola, pension till flyktingfrågor. En vecka innan valet så säger Stefan Löfven till svenska folket att om vi röstar på hans parti (Socialdemokraterna ) så lovar de en extra vecka semester per barnfamilj. Politikerna använder sociala medier för att locka röster och göra reklam för sitt egna parti, och detta kan vi barn ta del av trots att vi inte har rösträtt. Därför undrar jag, kommer de att stå för det de lovat?
Hursom så kommer vi att få reda på vilka partier som ska styra Sverige nu på
söndag, och därefter se om deras hjärtefrågor och idéer kommer att följas. Jag som barn önskar att skolan prioriteras mer, med mer personal och bättre utrustning som skolmaterial. Skolan behöver satsas mer på helt enkelt. Vi barn är framtiden.
Text och bild: Thuva Vestermark, 5a Storsjöskolan, Umeå

""Fler vuxna på skolgården!

Det borde vara fler vuxna ute på skolgården. Om en har gjort illa sig och slagit sig och om någon bråkar måste de också ha hjälp. Då kan bara en vuxen gå till ett barn och om den går till barnet som bråkar så är det ingen som går till barnet som gjort illa sig. Det måste ändras så att alla får den hjälp de behöver. Barnen behöver fler vuxna.
Text och bild: Två anonyma klasskompisar

""

Mer barnkost!

Barn äter inte alltid maten på skolan, det är därför de vill ha mer mat som de flesta barn gillar. De flesta barnen vill ha pannkakor, hamburgare, tacos, makaroner med korv och spagetti med köttfärssås.
Det har blivit ett problem eftersom om barnen inte äter så får de ingen energi vilket gör att barnen inte orkar vara med på lektioner och därmed inte lär sig något. Barn vill ha önskekost så de ska äta maten men det ska inte sluta med att alla har önskekost.
Det är många barn som har klagat, men ingenting har förändrats. Maten är viktig för alla elever och det är viktigt att eleverna äter. Därför måste maten vara bra.
– Det är för mycket vuxenmat, säger Lo Winther och Elsa Lundström i 5a.
– De experimenterar för mycket med maten, tycker Mitra Bastani och Tuva Granström.
Vi vill att detta ska ändras!
Text och bild: Cecilia Isaksson, 5a Storsjöskolan, Umeå

""Lektionerna kan förbättras!

Vi tycker att skolelever ska få ha musik på lektionerna. Problemet är att det finns många som har svårt att koncentrera sig i skolan och många gör det bättre med musik. Vi tycker att alla skolelever ska få koncentrera sig bättre i skolan, därför vill alla skolelever få ha sina mobiler på lektionerna så att man kan lyssna på musik, då kan man koncentrera sig bättre. Man hör inte allt flams, man fokuserar bättre och skolan blir roligare. Man tänker bättre när man slappnar av. Musik gör en lugn och tyst.
Text: Mitra Bastani, Tuva Granström, Viktor Fagerström och en anonym, 5a Storsjöskolan, Umeå
Bild: Mitra Bastani

""

Ta hand om era katter

Vi pratade i klassen om sommarkatter. Sommarkatter är katter som lämnas när sommaren är slut av den som äger dem. Jag är orolig för katter som är ute för länge.
Ibland när jag promenerar ser jag katter på gatan. Jag tycker inte att man ska ha katt på gatan för länge. Om man inte är beredd att ta hand om sin katt då bör man inte få äga en katt. Det är synd om djuret som blir lämnat på gatan. Därför tycker jag att människor som äger djur ska ta hand om dem.
Text och bild: Zahraa Al-Saedi, 6a Hedlundaskolan, Umeå

""

Solceller på skoltak

Skolor drar väldigt mycket el, vilket kostar mycket pengar. Men om man sätter solceller på stora ytor som skoltaket så kommer det att dra mindre el och förhoppningsvis kommer solcellerna att kunna hjälpa skolornas ekonomi. Skolorna skulle kunna köpa in mer och bättre skolmaterial. På den nya skolan, Maja Beskow, som byggs i Umeå kommer det att sitta solceller på stora ytor av taket. Och på åtta år kommer investeringen att vara återbetald.
Text: Cornelia Delavaux, Svea Leidner, Milton Sjöberg, Viktor Magnusson, 5b Storsjöskolan, Umeå
Bild: Viktor Magnusson

""

Fotboll lön och kön

Manliga fotbollsspelare tjänar mer än kvinnliga. Det vet vi redan men nu har studier visat att Neymar tjänar lika mycket som topp sju bästa kvinnliga fotbollsspelare tjänar sammanlagt.
Unga tjejer ska få samma möjligheter som killar. Att kunna tjäna pengar på fotbollen gör att tjejer, både barn och specifikt tonåringar samt unga vuxna, blir mer peppade på att spela fotboll. Lönen är också könsuppdelad i hockey. Lönen måste bli lika bra för alla!
Text: Mia Ström, Julia Nilsson, Linnea Hägg och Alicia Holmgren, 5b Storsjöskolan, Umeå
Bild: Mia Ström

""

Bättre stolar för bättre koncentration

Stolarna på vår skola är väldigt hårda så vi vill kunna ha med en kudde eller något annat att sitta på. Vi vill att man ska kunna ta en kudde hemifrån och sitta på den så att man inte får ont. Om vi skulle kunna ha det så skulle vi tänka bättre och kunna jobba bättre.
Text: Isac Edling och Leo Thungren, 5b Storsjöskolan, Umeå
Bild: Leo Thungren

""

Minska utsläppen, jorden går under!

Vad håller vi på med?
För cirka 126 år sedan uppfanns den första bensindrivna bilen.
Alltså har vi i över 100 år släppt ut avgaser i naturen. Bara en grej som att kolla trycket i däcken kan halvera utsläppen av koldioxid. Tänk vad som kan hända om vi fortsätter med detta. Tänk dig att Antarktis och Arktis skulle smälta. En del djur som isbjörnar och pingviner skulle utrotas. Så för din egen och alla andras skull: kolla trycket i däcken, ta cykeln i orten, åk mer buss och samåk till olika aktiviteter.
Text: Lydia Hedman, Olof Granberg och Nora Wallström, 5b Storsjöskolan, Umeå
Bild: Olof Granberg

""

Billigare veterinärvård

Djur dör ibland i onödan för att deras ägare inte har råd att betala de höga veterinärkostnaderna. Om staten kunde betala en del av kostnaden precis som de gör för vård av människor så kanske fler djur skulle överleva. Att operera ett skadat djur medför jättehöga kostnader vilket gör att en del avstår att operera sitt djur även om de har djuret försäkrat för det blir ändå för dyrt. Därför tycker jag att det ska vara billigare att gå med sina djur till veterinären.
Text och bild: Felicia Sjödin, 5b Storsjöskolan, Umeå

""

Flygplanen måste sluta bajsa

Jag tycker att man borde forska fram en egen flygvätska som driver flygplanen. Det skulle ändra utsläppen enormt. Min familj reser med flygplan en gång om året men man får ändå dåligt samvete någonstans.
Visste du att flygplanen står för två procent av koldioxidutsläppen i världen och 4-5 procent av Sveriges?
Text och bild: Edvin Arctaedius, 5b Storsjöskolan, Umeå

""

Duschdraperi så fler vill duscha

Skolan vill att vi duschar efter idrotten för att man svettas under idrotten och det är inte fräscht för andra eller för sig själv. Men de flesta vill inte duscha av olika anledningar.
Därför vill vi ha duschbås eller duschdraperi. Skulle man ha duschbås/draperi tror vi att fler skulle duscha.
Text: Hilma Lindgren och Fia Gustafsson, 5b Storsjöskolan, Umeå
Bild: Hilma Lindgren

""

Laxar förtjänar bättre

Laxarna i laxtrappan i Norrfors i Västerbotten har det svårt att ta sig förbi alla hinder i laxtrappan. Därför vore det bra om vi kunde ge de som jobbar där mer pengar för att investera i säkrare miljö så att fler laxar överlever vägen tillbaka från havet till lekplatsen.
Text: Dante Löfroth, 5b Storsjöskolan, Umeå
Bild: Ida Hällman

""

Fler elbilar!

Vi vill att elbilarna ska bli billigare och bensindrivna bilar ska bli dyrare. Vi vill att elbilarna ska bli fler och att bensinbilarna ska bli färre. Och att man kan får hyra en elbil i en månad eller två.
För att få bättre miljö!
Text: Vilma Söderberg, Klara Hedman, Lilly Skaghammar, Olivia Lindberg, 5c Storsjöskolan, Umeå
Bild: Vilma Söderberg

""

Fixa vår badplats

Vi har en badplats här i Holmsund. Problemet är att ingen vill bada där. Det är jättesunkigt. Det är till exempel skräp och föroreningar i vattnet och man har fått stänga det på grund av förorening och skadegörelse.
Det ligger också en färja jättenära som släpper ut olja. Vi vill att man ska fixa bort skräpet och föroreningarna!
Vi tycker att man ska ställa fram soptunnor och rusta upp stranden.
Text: Minna Norberg, Meya Wåhlstedt och Ove Sandström-Hällstig, 5c Storsjöskolan, Umeå
Bild: Minna Norberg
""

Vägen måste byggas om

Klaravägen i Holmsund måste byggas om, för att den har stora gropar och gupp. Vi vill ha en plattare väg. Det har hänt olyckor och folk har ramlat och skadat sig.
Text: Selma Salimi, Albin Brännström, Viktor sandström och Filippa Lidgren, 5c Storsjöskolan, Umeå
Bild: Selma Salimi

 

""

Cykelställ behövs!

Vi tycker att det ska vara cykelställ vid vår affär, Coop i Holmsund. Man kan inte låsa cyklarna i något och cyklarna välter ofta. Cyklarna blir ofta stulna utanför Coop för att man inte kan låsa dem till något föremål.
Text: Love Lönnberg och Marius Lindgren Frelsöy, 5c Storsjöskolan, Umeå
Bild: Marius Lindgren Frelsöy

""

Till alla hundägare

Ibland när jag är ute och leker i parken ser jag hundbajs som ligger på vägen. Jag tycker att alla hundägare måste plocka upp hundens bajs. Det luktar och någon kan trampa i det. Plocka upp hundbajset alla hundägare!
Text: Zabi Mohammadi, 6a Hedlundaskolan, Umeå
Bild: Ameer Al-Mamoori

""

Kriget i Syrien måste sluta

I vårt hemland Syrien är det krig.
Många personer har dött och många har varit tvungna att fly. Nu måste kriget få ett slut! Vi drömmer om att kriget stoppas så att vi kan få se Syrien igen.
Text: Mustafa Al Mustafa och Masa Al Ahdab, 4a Hedlundaskolan, Umeå
Bild: Mustafa Al Mustafa och

""

Röd gubbe betyder stanna

Jag ser varje dag att personer cyklar över övergångsstället fast det är jättemånga bilar som kör jättesnabbt.
Även barn gör så. En gång såg jag ett barn som nästan blev påkörd av en buss och jag ropade:
– Stopp!
Alla måste stanna vid övergångsställen och titta så att ingen bil kommer.
Text: Ameer Al-Mamoori, 5a Hedlundaskolan, Umeå
Bild: Mustafa Al Mustafa

""

Kasta inte mat

I matsalen kastar barnen mat.
Det är dåligt att kasta mat.
Att kasta mat är som att kasta pengar dessutom är det dåligt för miljön. Snälla kasta inte mat.
Text och bild: Mustafa Al Mustafa, 5a Hedlundaskolan, Umeå

Valbidrag från andra regioner

""

Lekparkerna blir sämre!

Det finns lekparker i vissa kvarter, några är nya, andra är gamla. Men om de är gamla gör kommunen en besiktning för att se om de måste göras om. Vissa parker blir då inte ett dugg lika de som låg där innan.Barn behöver motion och vara ute. Båda sakerna får barnen i parkerna. Men om parkerna ser ut som på bilden kanske man är där i tio minuter.
Sen går man hem, och det blir inte så mycket rörelse. I en park nära mig var det nästan ett helt slott. Sen gjorde de om den till ett plastigt hus som är typ en kvadratmeter och en två meters rutschkana i stället för en fem meters rutschkana.
Många kanske tycker att det är bra att byta ut gamla parker till nya fräscha parker. Men kan man inte ändå göra parkerna lite lika de gamla
parkerna?Jag tycker att byggarna eller de som planerar bygget ska gå runt eller skicka ut en fråga i området om hur man ska bygga parken istället för att göra som de själva tycker, så det inte blir två gungor och ett två meter högt hus på en kvadratmeter.Så snälla, sluta göra små parker som inte alls är lika de gamla parkerna.
Text och bild: Albin Bindzau, 5a Tegelhagens skola, Sollentuna

""

Respektera handikappade!

Respektera de som faktiskt ÄR handikappade!
Det finns vissa som ställer sig på handikapparkeringar även om de inte behöver och det tycker jag verkligen är fel!
För det är så många som verkligen behöver en större parkering.
För det första så KAN vissa inte ta sig långt från parkeringen.
För det andra, de som är handikappade har kort som ger dem tillstånd att stå där.
För det tredje har handikappade rättighet att stå på handikapparkering.
Det här MÅSTE det bli ändring på och det är BARA vi som kan ändra på det här! SÅ RESPEKTERA HANDIKAPPADE!
Text: Linnea Andersson, klass 5 Fridaskolan, Vänersborg
""

Gratis wi-fi

Jag tycker att wi-fi ska vara gratis.
För det första så har alla människor inte råd.
För det andra så blir det lättare att kolla tid när bussen går till exempel.
För det tredje så är allt digitalt nu för tiden så det kan vara bra att ha.
Gratis wi-fi åt alla!
Text: Abbe Gustafsson, klass 5 Fridaskolan, Vänersborg

""

Fler växter i klassrum!

Jag tycker att vi borde ha riktiga växter i klassrum. Om vi skulle ha det så skulle barn och lärare få bättre arbetsmiljö.
För det första så producerar växterna syre. Om de gör det så kan vi arbeta bättre och orkar längre. Desto mer syre man andas desto mer fett bränner man. Dessutom behöver man syre för att överleva .
För det andra så blir man glad av växter. Eftersom grön är en mjuk färg så blir man lugnare och då blir arbetsron bättre. Då kan man arbeta bättre.
Jag vet att man kan tycka att det kostar för mycket pengar att köpa riktiga växter. Då kan staten ge mer pengar till skolor. Dessutom så är det värt det för personer i klassrummet får mycket bättre luft. Om vi skulle ha fler växter så behöver vi inte ha fönsterna öppna hela tiden för då blir man kall. När man blir kall så behöver man klä på sig mer och det kan ta tid från lektionen. Dessutom så kan det kännas obehagligt.
Till sist så är det dålig luft i klassrummen. Det är för att det är många personer och inga riktiga växter. Men om vi skulle ha fler växter så skulle de kunna omvandla koldioxiden vi andas till näring för dem och syre till oss. Så därför skulle både växterna och personerna i klassrummet vinna på det.
Därför tycker jag att vi borde ha riktiga växter i klassrummen. För det är ju bra att man får bättre luft och blir lugnare.
/Äggplantan

""

Mer hemkunskap!

Man borde få hemkunskap från femte klass. Det skulle bli jätteroligt och dessutom skulle man inte behöva vänta ända till 6:an. Man skulle kunna ha hemkunskap i två år och inte bara i ett år.
För det första är det bra att lära sig laga mat och baka. Till exempel, då kommer man inte alltid äta ute eller köpa färdigmat hela sitt liv. Det är jättebra att kunna laga mat själv. Inte att någon alltid lagar din mat. Därför tycker jag att det är bra att kunna laga maten själv.
För det andra så är det kul att lära sig att laga mat och att baka. Det tycker jag i alla fall. Sen har alla sin egen åsikt. Några kanske tycker att det är roligt och andra kanske inte tycker det är lika roligt men detta är i alla fall min åsikt.
Jag kommer inte ändra någons åsikt men man borde tänka att man lär sig mer under två år än ett år.
Bredvid mitt klassrum ungefär ligger hemkunskapen och man känner alltid lukten av att de bakar. Då vill några ha hemkunskap såklart, men man måste vänta till 6:an.
Snälla gör något för vår skull så att vi inte behöver vänta mer. Självklart blir det mer jobb för hemkunskapsläraren men det blir inga problem för det är ändå hennes jobb. För att vara lite snälla tänker vi från femte klass och inte från fjärde klass. Vi kräver inte tre år, vi kräver bara två år i mellanstadiet. Hjälp oss snälla att göra något åt detta.
Jag vill gärna ha mer hemkunskap och därför behöver jag er hjälp. Varför har vi bara hemkunskap i 6:an?
Mer hemkunskap i mellanstadiet!
Text och bild: Kockprinsessan, 5b Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Rädda klimatet!

Sluta skräpa ner och förstör klimatet! Tänk när era barnbarnsbarn får barn hur de kommer att ha det och hur det kommer att se ut.
För det första så förstör det miljön, alla tänker att det är okej för det är ju bara jag som slänger skräp, det spelar ingen roll. Men då läcker det ut farliga ämnen i marken från skräpet, och det tar 300 år för en liten plastbit att brytas ner.
För det andra så är skogen allas och vi ska bevara den till nästa generation, alla ska få använda skogen hur de vill men när man är färdig så ska man lämna den så som man själv vill hitta den. Igår när jag var ute och sprang så låg det massor av skräp i skogen.
För det tredje så dödar det djur. Djuren äter plastämnen som inte är bra. Nedskräpningen har många negativa konsekvenser för djur och natur. I havet är det framförallt plasten som är den stora boven. Stora mängder plast flyter runt i våra hav, sjöfåglar och marina däggdjur trasslar in sig i plasten eller misstar den för mat. När djur äter plast istället för mat blockeras deras matsmältning och djuren kan hindras i sin tillväxt, förgiftas och i värsta fall dö.
Det vanligaste man slänger är: fiskeredskap, plastpåsar, ballonger, cigaretter och flasklock.
Jag tror att de flesta inte orkar slänga sitt skräp. Men nu när ni har läst denna text så hoppas jag att ni förstår hur det påverkar naturen, och jag hoppas även att ni inte blundar för det här problemet och att ni tar reda på en papperskorg så att ni kan slänga skräpet. Finns det ingen papperskorg så kan ni spara skräpet i fickan tills ni kommer hem så att ni kan slänga skräpet.
Så snälla SLUTA slänga skräp i naturen! Tänk på hur ni vill att era barnbarn ska ha det, och även djuren.
Vill ni verkligen det här?
Om ni hade varit födda om 12 år, hur skulle ni vilja ha det?!
SÅ snälla sluta slänga skräp och andra dåliga ämnen i naturen! Det behövs en förändring NU!
Text och bild: Liam Åkesson, 6a Kronaskolan, Ale

""

Låt inte skogen brinna!

Jag är en kille på 12 som går i skola och bor i Ale kommun. Under hela sommaren har jag hört på nyheter om skogsbränder i hela Sverige. Jag tycker att Sverige ska köpa in brandsläckningsflygplan så att vi kan klara varma somrar utan att ta hjälp av hela Europa.
För det första så måste folk evakuera från sina hem för att det brinner i skogen runt omkring. De kan bli väckta och behöva packa det viktigaste de har. Och åka till ett tillfälligt boende. Hade du velat det?
För det andra så dör djur i elden som sprider sig. När djuren dör så kommer ekosystemen rubbas. Fridlysta djur dör och arter kommer dö ut om det fortsätter så här. Om det fortsätter med varma somrar så som det har varit i år, kommer det bli en katastrof. Det kostar för staten att ha massor av familjer som har evakuerats från sina hem.
För det tredje så brinner Sveriges företag och statens pengar upp i skog. Nu i år 2018 så har mellan 600-650 miljoner kronor brunnit upp. Omkring 25 000 hektar har brunnit i Sverige i år.
Men nu tänker du: Det kostar ju supermycket pengar att köpa in brandsläckningsflygplan. Och kommer vi verkligen att behöva dem?
Men vi kan ju dela flygplan med Norden så delar vi på kostnaden för när det är så varmt kommer det att behövas.
Så snälla köp in mer brandsläckningsflygplan!
Text och bild: Carl Sandin, Kronaskolan, Ale

""

STOPPA RÖKNING!!

Jag är en tjej på 11 år som precis fick reda på att 14 procent av alla män i Sverige och 13 procent av alla tjejer röker. Det betyder att 27 procent av alla människor i Sverige röker.
Jag har många gånger upplevt när jag går på stan och även när jag går hem från skolan att många står och röker och sedan bara slänger sina fimpar på marken. Så nu vill jag stoppa rökningen!
För det första, jag vill stoppa rökning för att fimparna som folk oftast bara slänger på marken när de rökt färdigt skadar vår miljö. Det tar cirka fem år för naturen att bryta ner ett cigarrettfilter. En cigarett innehåller också massa gifter som kommer ut och förstör vår miljö som vi lever i. Djur som lever i naturen kan komma att äta en cigarett som ligger på marken och då kommer djuren förmodligen att dö.
För det andra så kostar det samhället otroligt mycket pengar att ta hand om dem som blivit sjuka av rökning. Det kostar hela 31 miljarder kronor per år. 31 miljarder kronor som man skulle kunna göra väldigt mycket annat för om bara alla slutade att röka.
För det tredje vill jag stoppa rökningen för att det är många som röker som inte vet hur mycket rökningen kan skada dig och även ditt barn. Så om du nu är vuxen och röker så utsätter du ditt barn för risk till astma, öron- och halsinfektioner och även allergier.
Du skadar också dig själv. I en tobaksrök så finns det 4 700 skadliga ämnen och 50 av dem kan eller misstänks kunna orsaka cancer. Om du nu röker utsätter du dig själv för risk till propp och hjärnblödningar, hjärtinfarkt, magsår men även flera olika cancerformer. Mer än varannan rökare dör tio år i förtid på grund av att de röker.
Men nu tänker säkert alla ni som läser det här: Men det är ju upp till mig själv om jag vill röka eller inte. Och ja, det är upp till dig själv om du vill röka eller inte. Men det är inte bara du som betalar om du blir sjuk av att röka och måste åka in till sjukhuset. Det är vi människor som betalar. Det är vår skatt som går till det. Så du kan bestämma själv om du vill röka eller inte, men då kan du också betala sjukvården själv om du blir sjuk.
Så nu förstår ni säkert varför jag vill att alla ska sluta röka. Det är inte bra för miljön, det är inte bra för dig själv eller folk i din omgivning och dessutom så kostar det bara samhället massa pengar. Så sluta rök och skapa en bättre framtid!
#stoppa rökning
Källor: www.cancerfonden.se, www.doktorn.com
Text och bild: Emma Brycke, 6d Kronaskolan, Ale

""

Kiosk till alla i skolan!

Hej! Jag är en elev av säkert många andra som inte kan jobba på lektionerna! Anledningen till det är att man är hungrig och har svårt att tänka och jobba innan lunch. Ibland kan det till och med hända att man inte äter något, för att maten kanske inte är god. Så därför vill jag ha en kiosk vid varje skola så att inga elever eller lärare ska känna så!
För det första så kan barnen jobba i kiosken som dukvärdar i bamba. De kan torka alla bord i matsalen och ställa upp stolar och så. Då lär de sig mer också av att räkna pengar bland annat.
För det andra så får man ju pengar till klasskassan, om man tar med sig pengar hemifrån och betalar med det och delar sen upp det till alla klasser i skolan.
Sist men inte minst så är det jättebra om man är hungrig på lektionerna och inte kan jobba, så går man ner till kiosken mellan lektionerna och köper något.
Men barnen kan ju såklart sno pengar till sig själva, men då kan man räkna alla saker i kiosken och skriva upp vad folk köpte. Och så kan ju äldre barn vara med också. Det är ju dyrt men är det inte värt det?
Så nu kan ju alla kommuner bygga en kiosk i varje skola så att barnen ska kunna jobba i skolan och få bra betyg och utbilda sig till något bra istället för att inte kunna jobba på lektionerna, få dåliga betyg och utbilda sig till något mindre bra!
Text och bild: Det hungriga mattesnillet, Kronaskolan, Ale

""

Alldeles för långa sommarlov!

Hej! Jag är en tjej på 12 år och vi har cirka 10 veckors sommarlov, jag tycker att det är för långt. Jag tycker att man kan dela upp det på dom andra loven.
För det första om vi har kortare sommarlov kan vi få mer tid till skolarbete vilket bidrar till höge betyg. Vi får också mer tid i skolan och mindre läxor.
För det andra så glömmer vi bort vad vi har lärt oss och vad vi har gjort, när vi tar en så lång paus, till exempel multiplikationstabellen.
För det tredje, om vi delar upp sommarlovet på höst-, jul-, påsk- och sportloven, så kan vi få vila. Istället för en veckas ledighet kan vi få två och då fokuserar vi bättre på lektionerna.
Vissa tror att vi vilar under sommarlovet, att vi behöver vila, men resten av året får vi inte möjlighet att vila.
Mitt förslag till er är att ni delar upp sommarlovet på de andra loven, så att vi inte bara är utvilade efter sommaren utan hela året.
Text och bild: Lovälskaren, Kronaskolan, Ale

""

Sluta plåga djuren!

Hej jag är en tjej på 12 år som älskar djur men hatar att se djur lida. Så jag vill att man slutar ha vilda djur på cirkus och istället låter tama djur som till exempel hundar visa sina talanger.
För det första tar man djur från deras riktiga miljö och tvingar dem att leva och äta i vår miljö. Det är onaturligt för dem.
För det andra så tränas djuren till att göra saker som också är onaturliga för dem. Träningen är väldigt plågsam för ofta använder man pinnar och piskor för att få djuren att göra som vi människor vill.
För det tredje så är resorna väldigt plågsamma för djuren när man stänger in dem i små burar. De är fastbundna i kedjor och allt detta hindrar alla djurens instinkter, naturliga beteenden och naturliga liv.
Jag förstår att många tänker att djuren har det bra och att djurskötarna är snälla och tar hand om djuren men det är inte en naturlig situation för djuren utan ett sätt för oss människor att tjäna pengar.
Så fundera en extra gång innan ni besöker en cirkus för att få en rolig stund. Tänk på att era pengar bidrar till att djuren fortsätter att plågas.
Text och bild: Anonym, Kronaskolan, Ale

""

Inga läxor!

Jag är en kille på 12 bast och jag gillar verkligen inte att ha läxor. Jag får rätt så många läxor och det är inte så roligt för det tar jättelång tid att göra dem. Jag vill inte att vi i skolan ska ha läxor.
För det första har vi i skolan tillräckligt mycket uppgifter att göra i skolan så varför har man ens läxor då?
För det andra så kan vissa föräldrar inte hjälpa sina barn med läxor när de behöver hjälp och om barnen inte får hjälp så kan de ju inte göra läxorna.
För det tredje, om man inte har läxor så får man mer fritid och då kan man vara med sina vänner eller göra något annat på det tiden.
Men det finns ju faktiskt föräldrar som vill att barnen ska ha läxor och som tycker att läxor är bra.
Man ska inte ha läxor för man har tillräckligt mycket tid att göra dem i skolan!
Text och bild: Grumpen, Kronaskolan, Ale

""

Varför vegan?

Vi vill ha vegansk mat i skolan en gång i veckan. Just nu har vi vegetarisk mat en till två gånger i veckan men vi vill införa en dag i veckan med vegansk mat.
För det första är det bättre för miljön. Om alla skulle äta veganskt så skulle hela 70 procent av kostrelaterade klimatförändringar elimineras. För det andra tycker vi att vegansk mat faktiskt kan vara gott.
Slutligen måste vi tänka på hur det vi äter påverkar klimatet, vilket är väldigt bra om vi äter mer vegansk mat. Därför vill vi införa en vegansk dag i veckan.
Text och bild: Walter Jerling och Måns Karlsson, 5b Backaskolan, Göteborg

""

Fler lärare!

Hej! Jag heter Robin och jag är en elev i Sverige. Jag har nyss fått reda på att vi förväntas ha brist på 80 000 lärare om fem år! Och att de senaste fem åren har över 160 skolor lagts ner på grund av ett för litet antal lärare. På min skola har vi haft turen att ha tillräckligt med lärare, men andra elever i Sverige saknar lärare. Det ska finnas tillräckligt med lärare i detta land. Barn kommer inte att kunna lära sig lika mycket och kommer behöva ansöka om sämre betalda jobb. Många kommer kanske skippa gymnasiet på grund av lärobristen och istället gå ut i nionde klass. Jag tycker att vi gör någonting nu! Barn behöver kompetenta lärare i sina skolor.
För det första så behöver barn lärare både för att lära sig saker och att vara i en trygg miljö, något som är väldigt viktigt.
Andra anledningen att lärarbrist är väldigt dåligt är att lärarna som blir kvar i skolorna (de som inte stängs ner) behöver hjälpa många fler vilket ofta leder till stress, något som är dåligt.
För det tredje så behöver ju barnen lärare så att de kan få bra, välbetalda jobb och till exempel stänga lärarbristluckan när de blir vuxna och skaffar jobb.
Det finns säkert många i kommunstyrelser som tror att vi inte har råd att lägga pengar på fler lärare för att då måste vi skära ned budgeten på andra saker som till exempel sjukvård. Till er som tror det: Vi kan visst ta bort pengar från andra saker som till exempel genuspedagogik eller att subventionera elcyklar. Andra saker som ni kan skära ner budgeten på är att renovera era kommunhus och istället fixa livet för folket som röstade fram er!
Jag tror att fler lärare skulle fixa våra skolor och dessutom ge barnen en bra undervisning. Barn är väl trots allt viktigare än era kommunhus och sommarstugor? Eller? Ni verkar inte tycka det.
Text och bild: Robin Nilsson, 6d Kronaskolan, Ale

""

Sänk priset på sportkläder

Vi vill sänka priset på sportkläder. Därför att det kommer andra från andra länder som inte har råd med sportkläder. Så för att barn från andra länder ska kunna idrotta vill vi sänka priset på sportkläder.
Man behöver sporta för att få mer muskler och så att man blir starkare i kroppen.
Text och bild: Minna och Isak, klass 2 Skapaskolan, Huddinge

""

Sänk priset på mat!

Vi vill att de som jobbar i matbutiker ska sänka priset på mat så att folk kan köpa mat för att leva.
Människor som har åkt till Sverige, de har inte så mycket pengar. De måste få mat för att de kan dö om de inte äter mat.
Text och bild: Mehmet och Hilma, klass 2 Skapaskolan, Huddinge

""

Konstgräs till Herrängen!

Vi vill ha konstgräs i kaninburen för man skrapar sig så lätt på gruset. Vi tycker att det är orättvist för att alla andra skolor i Älvsjö har konstgräs förutom Herrängens skola.
Text och bild: Fotbollsintresserade elever, 2a Herrängens skola, Stockholm

""

Mera utflykter

Elever behöver fler utflykter för att inte tröttna på skolan.
Vi vill ha mer utflykter för att det är kul att göra med skolan. Vi lär oss massor av saker på utflykter. Vi vill göra utflykter till Gröna Lund, bio, parker och bada.
Vi behöver göra olika saker för att inte tröttna.
Text och bild: Ludwig Selander och Liam Kärvinge, klass 3 Skapaskolan, Huddinge

""

Förbättra asfalten

Vi vill ha bättre asfalt i hela Älvsjö. Vi åker mycket rullskridskor och inlines. Man kan ramla och slå sig om det är bucklor i marken.
Text och bild: inlines- och rullskridskoåkarna.

Sänk farten

Vi har en korsning och där kör bilarna jättefort och det är inte bra så vi undrar om vi kan få en skylt som säger “sänk farten” för där är folk som ska gå till skolan och det känns farligt. Korsningen är vid Konvaljestigen Älvsjö.

Text: En orolig elev på Herrängens skola, Stockholm

""Längre rast!

Vi behöver mer rast för att orka hela dagen.
Vi tycker att vi har för korta raster. Vi har bara 50 minuters rast per dag. Vi behöver ha minst en timmes rast. Barn behöver faktiskt få mycket frisk luft för att våra hjärnor ska kunna fungera.
Text: Julia, Adam, Elliot, Vidar och Mira, klass 3 Skapaskolan, Huddinge
Bild: Adam Sparreljung

""

Kör inte mycket bil

Vi tycker att bilarna släpper ut för mycket avgaser.
Det är inte bra för miljön och alla djur. Man kan åka buss eller tunnelbana istället.
Text och bild: Agata och Ibrahim, klass 2 Skapaskolan, Huddinge

""Fler lekparker

Vi vill ha fler lekparker för 8-12 åringar. För vi har inget att göra när vi är ensamma hemma. Och det är bra att vara i rörelse.
Text och bild: Otto och Harvey, klass 2 Skapaskolan, Huddinge

""

Vi vill ha fler övergångsställen

Vi vill ha flera övergångsställen för att bilar kör så fort och då blir folk rädda.
Det behövs fler skyltar så att man är trygg vid övergångsställena. Det blir så bra ifall vi får fler övergångsställen. På skylten vill vi ha en gubbe med ett barn.
Text och bild: Moa och Elias, klass 2 Skapaskolan, Huddinge

""

Farlig situation för barnen

När bilarna kommer i en hög hastighet ner eller upp för backen som många barn korsar så kan det bli en krisartad situation. Därför så måste folk sakta ner och se sig för!
Jag tycker att folk kör alldeles för fort på denna väg. Det är 30 km i timmen som man får köra där, precis som överallt runt omkring där, men ändå så kör folk alldeles för fort. Folk kör nästan cirka 50-60 km i timmen på den vägen, och det är alldeles för fort.
Det är ett område med väldigt mycket barn som bor där och många många av dem tar den vägen när de ska till skolan. Det är alltid mycket folk som korsar den backen med cykel och att de går över.
”Men man måste ju köra fort där eftersom att det är en lång backe och man måste ta sig upp för den. Då får ju folk som ska korsa vägen se sig för istället!” tänker nog många bilförare nu.
Men man kan ju faktiskt köra i 30 km i timmen både upp och ner för en lång backe om man bara lägger i en annan växel. Och det är klart att man ska se sig för när man korsar en bilväg men det måste ju även de som kör bil på vägen göra. Eftersom att det till mesta dels är barn som korsar vägen så vill ni alltså lägga allt ansvar på några barn? Det tycker jag är fel, speciellt när det handlar om att bilförare kör över hastighetsgränsen på den vägen! De ska lära sig att se sig för vid vägarna men ni måste tydligen lära er det också!
Det man kan göra som privatperson är såklart att köra inom hastighetsgränsen och se sig för om det är barn som vill ta sig över. Det som jag skulle vilja att kommunen hjälper till med är att fixa fartgupp på den vägen så att man inte kan köra så snabbt på vägen.
Så nu ber jag snällt till alla bilförare som kör på den vägen, snälla kör bara i 30 km i timmen. Och till kommunen, kan ni snälla sätta upp fartgupp eller andra lösningar på denna väg så att folk saktar in.
Text och bild: Livia Ivars, 5a Tegelhagens skola, Sollentuna

""

Klotter gör bara miljön tråkigare!

Var man än går ser man klotter. På lyktstolpar, papperskorgar, elskåp, träd och stenar. Jag har till och med slutat tänka på det eftersom att det är så vanligt. Så vill vi inte ha det.
Jag fattar inte grejen med att klottra. Det är bara folk som går runt och skriver sina signaturer eller bara ritar massa onödiga saker på allmänna platser där människor går förbi varje dag. Om jag bara går hem från skolan ser jag minst tio platser där folk har klottrat. Klotter försvinner ju inte direkt och då klottrar folk bara på andra platser istället. Om ingen gör någonting nu så är snart hela vår miljö täckt av klotter.
”Men vi får väl skriva och tycka vad vi vill?” Ja, men gör det på riktiga väggar som är till för att klottra och rita på då. Det är inget fel på att rita lite fult och slarvigt men gör det inte överallt där allmänheten inte vill se det.
Så alla som håller i en sprayburk och precis ska börja skriva, tänk ett steg längre. Klotter är tråkigt att se och gör miljön tråkigare. Är det verkligen värt att göra miljön fulare bara för att du ska få ha lite roligt?
Text och bild: Emmie Wedin, 5a Tegelhagens skola, Sollentuna

""Översätt och dubba alla filmer

Vi vill att man ska kunna kolla på alla filmer oavsett vilket språk man kan. För annars så kan alla inte se vilken film man vill för att man inte kan det språket. Så det blir lättare att se på film.
Text: Liv och Can, klass 2 Skapaskolan, Huddinge

""

Börja senare i skolan!

Man borde börja senare i skolan för då kan man vara fokuserad och orka hela dagen.
För det första så är man så trött på morgonen och då orkar man inte lyssna på läraren, och då lär man sig inget. Om man inte lär sig något så borde man inte gå i skolan.
För det andra så är det väl inte någon idé att gå i skolan om man inte orkar hänga med skoltempot?
Om man börjar senare så måste man ju sluta senare vilket inte heller är så kul. Man får längre skoldagar än vad man brukar ha. Men då håller man sig fokuserad och kan lyssna på läraren hela dagen och det blir en bättre skoldag.
Så vi borde börja senare i skolan för att bli fokuserade.
Text och bild: Emil, 5b Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Rädda världshaven!

För varje dag som går dör massa djur i havet. Och jag är så trött att se på djur som har fastnat eller ätit upp plast. Att se hur dåligt de mår gör mig ledsen. För innan detta var så allvarligt, älskade jag att bada. Men för varje dag som går förlorar jag lusten mer och mer. För att varje dag som går ser jag bara mer plast som ligger i havet. Djur dör för att vi är lata och inte slänger vårt skräp i papperskorgar. Varför har vi ens papperskorgar i fall vi ändå inte använder dem? Och bara för att vi inte slänger vårt skräp i papperskorgarna så är det djuren som behöver betala för det. Det är inte rätt att djuren behöver betala för något de inte har gjort.
För det första så vill du väl inte bada i massa skräp och döda djur som just du kan ha orsakat?
För det andra så ligger massa skräp på stränderna i olika länder. Människorna där mår jättedåligt för att deras barn leker på deras stränder som är fulla med skräp. Och därför är rädda för att deras barn som leker på stränderna kommer att stoppa i sig massa skräp som sen fastnar i deras halsar och magar och sen så dör dom. Och det som inte människor tänker på är att det är lika farligt för deras barn som för djuren i haven.
För det sista så är det djur som dör för att vi slänger så mycket skräp i naturen. Och eftersom att djuren tror att plasten är mat så äter de upp skräp som ligger i havet. Och när de äter upp skräp så fastnar det i deras halsar och magar och det leder till att de dör. Man har hittat så mycket plast i djurs magar.
Men vissa tycker att det ändå finns människor som rensar havet och då gör det väl inget att jag slänger lite skräp? Men om alla tänker så kommer det att vara flera tusentals olika skräp- och plastföremål som djur äter upp. Och då dör alla djur till slut. Och då finns det ingen fisk kvar att köpa i affärerna. Och det leder till att du inte har den goda stekta laxen kvar.
Och det jag vill få ut av detta brev är att för varje dag som går dör fler och fler djur i havet. Och ingen bryr sig. Men det ska jag se till att det ändras på. Och så ska man inte slänga skräp i naturen. För det leder till att allt skräp sen hamnar i vattnet. Och att det lika gärna kunde vara vi som var de djuren som lever i haven som är fyllda med skräp. Och då skulle det vara vi som dog ut av allt skräp som ligger i havet.
Text och bild: Tilda Sandin, 6a Kronanskolan, Ale

""

Dåligt med skoluniform

Jag tycker att det är dåligt med skoluniform. För att det finns folk som inte trivs i skoluniform. Skoluniform är inte snyggt. Alla ser likadana ut. De ser gammaldags ut och det är ju gammaldags.
Text och bild: Anton Spåre, 5a Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Fram för tuggummi!

Jag gillar tuggummi, alla borde tugga det!
För det första så tycker jag att man ska få ha tuggummi i skolan.
För det andra så luktar det bättre för omgivningen till exempel om man glömt borsta tänderna?
För det tredje så kanske det skulle bli mindre pratigt om folk tuggade istället för att prata.
För det fjärde, om man tuggar tuggummi så kan man ju tugga tuggummi från apoteket. De är bra för tänder och kropp och själ!
Text: “Tandfen”, Fridaskolan, Vänersborg

""

Mer sport i skolan

Alla barn i Sverige behöver röra på sig mer. Det ska vara mer sport i skolan. Framför allt på vintern. För det finns för lite saker att göra på vintern. De flesta leker bara med snö på vintern. Jag tycker att alla skolor ska ha is på vintern. Som man kan åka skridskor på. Det skulle vara bra om det blev en sarg runt isen också. Det är lika viktigt att röra på sig på vintern som på sommaren. Barn ska ha det roligt på skolgården året om. Det är ett problem. Det är viktigt för barn att röra på sig. Så att de kan sitta still på lektionerna. Och så att de fokuserar bra på vad läraren säger. Det är tråkigt på rasterna varenda vinter. Det hade varit roligare om vi kunde åka skridskor. Hoppas ni kan hjälpa oss. Vi skulle haft det så mycket roligare på vintrarna.
Text och bild: Dennis Norberg, 5a Johannesbäckskolan, Uppsala.

""Skoluniform är dåligt

Jag tycker att skoluniform inte är trendigt och det är inte fint.
Om man svettas i dem, kommer det att lukta illa. Alla ser likadana ut och man använder samma kläder varje dag.
Text och bild: Ali, 5A, Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Stoppa mobbning

Många barn i Sverige blir mobbade. Problemet är att barnen som blir mobbade mår jättedåligt och hälften berättar inte. Om de berättar så ska läraren säga till mobbarna. Om de inte berättar får man försöka
ta reda på vad det är som gör att personen mår dåligt.
Text och bild: Ludvig, 5a Johannesbäckskolan, Uppsala.

""

Stoppa tillverkningen av platspåsar

Jag tycker att man ska stoppa tillverkningen av plastpåsar för att det inte är bra för naturen. För att plasten bryts ner i små bitar som ögat inte ser. Det tar för lång tid för plasten att brytas ner, det tar flera hundra år för mikroplast. Jag tycker att man ska använda papperspåsar istället för plastpåsar. För att det är bättre för naturen.
Text och bild: Kevin Monterde, 5a Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Flyktingarna måste få stanna

Under 2015 asylsökte 162 877 personer till Sverige (Statistik tagen av migrationsverket.se)
Alla flyktingar som kommer från alla länder borde få stanna, därför att om de måste åka tillbaka där det är krig så riskerar de sina liv. Jag tycker att vi ska samarbeta med Sveriges grannländer (Norge, Finland och Danmark) för då kan flyktingarna delas upp mellan Sverige och Sveriges grannländer.
Text och bild: Moa, 5A Johannesbäckskolan, Uppsala

""

Fixa busshållplatserna!

Första dagen i fyran fick jag reda på att bussarna hade ändrats. Så jag var tvungen att gå från Centralstationen till min skola som ligger 3 km långt borta.
De har försökt att ersätta bussen utanför skolan men den går inte lika ofta som den andra och det är inte en så stor buss som den var förut. Den bussen är till för gamla som har svårt att åka vanliga bussar. Jag tycker det är bra att de har ersätt bussen men de skulle kunna lägga till en till buss som går oftare. Och om de gör det så skulle min skolväg bli kortare.
Text och bild: Stella Thörnvall, 5a Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Gör det billigare med buss och tåg i Uppsala!

Idag så är det ganska dyrt med buss och tåg i Uppsala. Det gör att många väljer bilen!
Just nu så har folk tagit bilen istället för buss och tåg på grund av att det är dyrare. Jag tycker att vi borde förminska kostnaden på buss och tåg och göra det dyrare med bil. För att det gör att fler väljer att åka buss och tåg framför bil och för att det hjälper klimatet och miljön!
Det gör så att vi mår bättre på grund av att det blir mindre avgaser.
Om det blir billigare med buss och tåg så kommer fler att strunta i bilen. Tro mig, snälla!
Text och bild: Yoselin Monserrat Palestro, 5a, Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Kör sakta utanför skolan

Jag tycker att man ska köra saktare utanför skolan. Folk kan känna sig otrygga vid övergångsstället om bilarna kör för snabbt. Det är farligt att köra snabbt därför att bilarna inte hinner bromsa. Bromssträckan blir längre vid högre hastighet. Vi behöver mer farthinder för att sänka farten så att bilarna inte kan köra för snabbt.
Text och bild: Jacob, 5a Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Säkrare vid Träffis område!

Jag tycker att det ska vara säkrare vid Träffis område alltså Brantings torg i Uppsala. Man ska faktist känna sig säker när man går dit och när man ska hem. När man ska gå till Träffis så finns de ett gymnasium där det står massor av ungdomar som står och röker. Träffis ligger bredvid gymnasiet, ibland kan de stå och bråka. Jag vet att det är svårt att fixa allt men man kan försöka. Man får en roligare fritid och man får vara med sina vänner! Flera vill börja igen. Jag vill att det ska bli säkrare vid området och vid TRÄFFIS!
Hälsningar säkerhetsflickan
Text och bild: Darya, 5b Johannesbäcksskolan, Uppsala

""

Datorer till Stommenskolan

I skolans läroplan står det att vi elever ska få lära oss att använda digitala verktyg. Nu har vi väntat i fyra år på att få datorer så att vi kan göra detta. Men inga datorer har vi fått. Ständigt skjuts datumet framåt. Kommunen har köpt in datorer enbart till vissa skolor i Marks kommun, det tycker vi är orättvist.
Vi elever vill lära oss om källkritik på internet och programmering. Men det finns ingen möjlighet till det utan datorer. I läroplanen står det även att vi ska få lära oss hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala och etiska aspekter. Hur ska vi kunna lära oss det?
Det sägs att Marks kommun har en ovanligt stark ekonomi. Men i skolorna saknas både nya böcker, möbler och datorer. Var syns denna urstarka ekonomi? Inte i skolan i alla fall!
Text: Maja Högstrand och Maja Nordin, 6b Stommenskolan, Marks kommun
Bild: Maja Högstrand

""

Vår väg till skolan är livsfarlig!

Vägen till skolan är livsfarlig!
Jag är en skolelev som tycker att vägen till skolan är viktig och en del av vår vardag. Vår gång- och cykelväg är livsfarlig. Bilisterna kör i 60 km i timmen medan vid andra skolor och förskolor är det bara 30 km i timmen. Det enda som håller isär bilisterna och
oss är ett litet dike. Diket är ca 25 cm brett och ca 10cm djupt. När det regnar så blir man genomblöt eftersom att när bilarna kör förbi blir man nedskvätt. Jag vill att hastigheten vid vår skolväg sänks.
För det första kan ni i alla fall sätta dit några bullerväggar, som skyddar mot skvätten från bilisterna och vi känner oss lite säkrare med något som skiljer oss åt.
För det andra, om ni sätter upp fartgupp så att bilisterna måste sänka farten skulle det förhindra olyckor. Då kanske inte någon blir påkörd.
För det tredje, om hastigheten inte sänks så kommer det att hända fler olyckor och fler vuxna och för den delen barn kommer att skada sig.
Ni kan sätta upp bullerväggar i hållbart glas eller plexiglas. En annan lösning är att sätta upp fartgupp där bilisterna är tvungna att sänka farten. Då känner vi oss som cyklar eller går på gångbanan oss säkrare och inte lika rädda för att bli påkörda. Det kan också var en idé att sänka hastigheten på vägen.
Ni i kommunen kommer antagligen att säga att det kommer stoppa trafiken om man sänker hastigheten. Bullerväggarna och farthindren kanske kostar mer och kräver mer jobb. Men det är ändå bättre med farthinder och bullerväggar. Eftersom att då kan bilisterna köra lika fort som vanligt men vi fotgängare är fortfarande säkra.
Jag önskar att vi fotgängare ska vara säkra och att olyckorna ska minska så sätt upp bullerskydd och farthinder vid vägen och/eller sänk hastigheten. Jag vill kunna känna mig säker på väg till skolan.
Safety First!
Text och bild: Julia Gustavsson, Kronaskolan, Ale

Fler Reporterskolan