Tuffa tider gör oss sugna på ny mat

Kräftor på ett fat.

Kräftskivor blev populära när första världskriget och spanska sjukan äntligen var över. Foto: Pixabay

Nu verkar det som att pandemin äntligen är på väg att ta slut. Då är det möjligt att vi börjar äta annorlunda.


Den 9 februari försvann nästan alla covid-restriktioner i Sverige. Vi kan nu leva mer som vanligt igen. Men en sak kan bli annorlunda – nämligen hur vi äter.


Pandemin har varit en jobbig tid för många människor. När jobbiga tider äntligen tar slut händer det ofta att vi människor börjar äta en annan typ av mat.


Richard Tellström är en svensk matforskare. Han har berättat för TV4 att vi började att äta annorlunda på 1920-talet. Då hade första världskriget och spanska sjukan-pandemin precis tagit slut.


När det var över ville människor umgås mycket. Att dricka kaffe på kafferep och ha kräftskivor blev därför populärt.


Ett annat exempel är 1950-talet. Då var andra världskriget över många människor började äta amerikansk snabbmat.


Richard Tellström tror att vi kommer att äta annorlunda även efter covid-pandemin. Till exempel tror han att vi kommer att vilja göra roligare mat.

– Man kommer vilja ha en helt ny typ av matkultur, men exakt vad det kommer bli går inte att säga, säger Richard Tellström till tidningen Allt om mat.

Den 9 februari
försvann de flesta restriktioner.
Restriktionerna är regler på hur vi ska göra
för att covid-19 inte ska smitta.

 

Men nu kommer covid-19 inte smitta så mycket
så därför försvinner restriktionerna.

 

Då kan vi börja leva mer normalt.
Men en sak kommer kanske att förändras.
Vi kanske kommer börja äta annan mat.

 

Det tror i alla fall matforskaren Richard Tellström.
Han säger att när en svår tid går över
så börjar vi människor äta på ett annat sätt.

 

Ett exempel är 1920-talet.
Då hade ett världskrig just tagit slut.
Då började människor äta mer tillsammans
till exempel hade de fler kräftskivor
och drack kaffe tillsammans.

 

Richard Tellström tror att efter pandemin
så kommer människor äta mat
som är roligare att göra och äta.